Een Veolia-trein in Maastricht dirkjankraan / Flickr / Creative Commons by-nc

Vervoersbedrijf Veolia heeft aangifte gedaan tegen oud-directeur René de Beer. Het bedrijf houdt hem aansprakelijk voor de schade die het bedrijf lijdt door fraude rond een aanbesteding in het Limburgse openbaar vervoer. Veolia wil niets zeggen over de hoogte van het bedrag. 

De Beer, die vorig jaar bij Veolia is vertrokken, heeft volgens intern onderzoek van de NS gespioneerd voor dochterbedrijf Abellio, een concurrent van Veolia.

Vertrouwelijke informatie

Vorige maand maakte de NS bekend dat het bedrijf op fraude bij aanbestedingen in Limburg was gestuit. Het dochterbedrijf had ongeoorloofd gigabytes aan vertrouwelijke informatie ontvangen van de oud-directeur. 

Abellio kon de "regionale kennis" van De Beer goed gebruiken, omdat het bedrijf een bod voorbereidde op de ov-concessie in Limburg. De Beer was op zijn beurt geïnteresseerd in een baan bij Abellio. 

Verbijsterd

Het concurrentiebeding dat gold voor de voormalig directeur werd omzeild door hem via een tussenpersoon in te huren. 

De NS bood vorige maand excuses aan aan de provincie Limburg en aan concurrent Veolia. De provincie Limburg reageerde verbijsterd op de fraude. Minister Dijsselbloem noemde de gebeurtenissen volstrekt onacceptabel

STER reclame