De voorstelling wordt gespeeld op een begraafplaats
NOS Nieuws

'Deze voorstelling is een ode aan de doden'

Het liep gisteravond volledig uit de hand bij de omstreden dansvoorstelling op de Algemene Begraafplaats in Alkmaar. Dansers werden onder druk gezet, bedreigd en spullen zijn vernield. De voorstelling werd afgeblazen omdat de politie de veiligheid niet meer kon garanderen.

"Wij kunnen ons voorstellen dat mensen reageren uit emotie bij zo'n voorstelling. Maar zo'n emotie mag niet uitmonden in een onbeheersbare agressie", zegt Ilse van Dijk, festivalleider van Karavaan in het NOS Radio 1 Journaal.

Het theatergezelschap is aangedaan door het geweld. "De voorstelling mocht doorgaan van de rechter. Het is volkomen bizar dat een kleine groep mensen in staat is om de boel zo te ontwrichten en dat we niet samen een tegenwicht kunnen bieden aan deze agressie."

Ode aan de doden

Over de dansvoorstelling was commotie ontstaan onder nabestaanden. Zo had een weduwnaar wiens vrouw op de begraafplaats ligt een kort geding aangespannen. Volgens Van Dijk wilde deze man niet in gesprek met het gezelschap, maar benaderde hij wel actief de media.

"Hij vertelde dat wij zouden dansen op het graf van zijn vrouw. Maar dat zijn spookverhalen. Er wordt helemaal niet gedanst op een graf. De voorstelling is een ode aan de doden, het is een integere voorstelling", zegt Van Dijk.

Choreograaf Ann van de Broek heeft de voorstelling gemaakt na het overlijden van haar broer. "De voorstelling is ook in België gespeeld. In Antwerpen kregen we veel ontroerde reacties. Het is een voorstelling over liefde en niet over haat."

 • Karavaan
  Donderdag was de try-out van de voorstelling in Alkmaar
 • Karavaan
  Met de voorstelling wil de choreografe de rol van de dood in het leven belichten
 • Karavaan
  Dansers zouden op de paden van de begraafplaats dansen
 • Karavaan
  Vorig jaar speelde de voorstelling op drie begraafplaatsen in Belgie

Afblazen

Of de voorstelling in Alkmaar van vanavond doorgaat is niet duidelijk. "Wij willen eigenlijk niet wijken voor geweld en bedreiging. Dat zie je in andere landen en dat wil je niet in Nederland. Maar als de politie opnieuw de veiligheid niet kan garanderen, zullen we ook deze moeten afblazen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl