NOS Nieuws

Wiebes gaat bpm vanaf 2017 in fasen afschaffen

Staatssecretaris Wiebes van Financiën komt deze zomer met plannen om de belasting op de aanschaf van een auto of motor (bpm) geleidelijk af te schaffen, zeggen bronnen in Den Haag.

Wiebes moet deze zomer voorstellen op tafel leggen voor een grote herziening van het autobelastingsysteem. Een van de onderdelen is afschaffing van de bpm. Dat betekent dat auto's over enkele jaren aanzienlijk goedkoper worden.

Een rekenvoorbeeld: voor het eenvoudigste model van de Volkswagen Golf moet nu nog 20.590 euro worden betaald. Zonder bpm is de aankoopprijs 17.655 euro. Overigens varieert de heffing al naar gelang de auto energiezuiniger is.

Buitenland

Volgens de Bovag, belangenbehartiger van de autobranche, wil Wiebes af van de bpm omdat de heffing fraudegevoelig is en tot veel fiscale rompslomp leidt.

De belasting levert de schatkist aanzienlijk minder op dan voorheen, omdat veel consumenten een nieuwe of gebruikte auto in het buitenland kopen om de heffing te ontlopen. Bovendien worden er veel kleine en 'groene' auto's gekocht, waarvoor de bpm veel lager uitvalt. Voor de meest duurzame modellen is de heffing helemaal geschrapt.

Geleidelijk

Paul de Waal van de Bovag wijst erop dat het belangrijk is dat de heffing in fasen wordt afgeschaft vanaf 2017. Een afschaffing ineens zou de markt volgens hem ernstig verstoren.

Zo zou de leasesector ineens met een wagenpark zitten dat sterk in waarde is gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl