Minister Dijsselbloem zegt op een persconferentie dat de bank weer op eigen benen kan staan
NOS Nieuws

ABN Amro nog dit jaar naar de beurs

ABN Amro mag naar de beurs. Dat heeft het kabinet besloten. De bank gaat niet in een keer naar de beurs maar in stappen. In het vierde kwartaal van dit jaar voor het eerst, is de bedoeling. Dan wordt zo’n 20 tot 30 procent van de bank naar de beurs gebracht.

Twee maanden geleden stelde het kabinet de beursgang nog uit, vooral in verband met de commotie over de salarisverhoging aan de top. Minister Dijsselbloem zei toen dat er rust en vertrouwen nodig zijn. Het kabinet vindt dat die nu voldoende zijn teruggekeerd.

Adequaat

Dijsselbloem zei vandaag dat daarbij zeker heeft geholpen dat de top alsnog van de loonsverhoging heeft afgezien. Volgens Dijsselbloem heeft de bank goed en adequaat gehandeld, ook bij het aanpakken van de problemen in Dubai en in de discussie over het integriteitsbeleid.

De minister sprak van "relatieve rust". "Het is een heel groot bedrijf, dus helemaal rustig zal het nooit zijn en het gaat ook tijd kosten voordat het vertrouwen weer fier overeind staat."

Op eigen benen

Volgens Dijsselbloem is de bank er klaar voor om weer op eigen benen te staan. Bovendien is de financiële sector stabiel en zijn er voldoende geïnteresseerde kopers. De minister benadrukt ook dat de resultaten over het eerste kwartaal van ABN Amro laten zien dat de bedrijfseconomische prestaties van de bank goed zijn. Vorige week presenteerde ABN Amro goede kwartaalcijfers en topman Zalm zei toen dat hij de verhoging van de salarissen betreurt.

Om vijandige overnames in de toekomst te voorkomen, komen er beschermingsconstructies. Zolang de staat meer dan eenderde van de aandelen bezit, heeft de staat een vetorecht over belangrijke besluiten. Als de staat wegvalt als controlerende aandeelhouder, zijn er aanvullende maatregelen.

Certificaten van aandelen

De aandelen worden voor de beursgang overgedragen aan een “Stichting administratiekantoor”. Die geeft certificaten van aandelen uit. Onder gewone omstandigheden hebben de houders van de certificaten alle "economische rechten en zeggenschap". Maar bij dreigende ongewenste overnames kan het administratiekantoor het stemrecht op de certificaten twee jaar intrekken.

15 miljard

Met de miljarden die de beursgang oplevert, wordt een deel van de staatsschuld afgelost. Volgens Financiën heeft de staat zo’n 22 miljard euro in ABN Amro geïnvesteerd. Het kabinet houdt er rekening mee dat de beursgang zo’n 15 miljard opbrengt, al zal de precieze opbrengst pas over een aantal jaren blijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl