Gekleurde kinderen zoeken witte klasgenoten

'Onze school is een hele leuke school'

Negen op de tien leerlingen hebben er een kleurtje: de St. Catharinaschool en de Avonturijnschool in Amsterdam-Zuid zijn 'zwarte' scholen in gekleurde wijken waarin ook veel autochtone Nederlanders wonen.

Dat wit ondervertegenwoordigd is, vindt directeur Roger Baggen van de Catharinaschool "treurig". En dat zullen bewoners van de Rivierenbuurt en de Pijp vandaag te weten komen. Leerlingen van de twee scholen gingen namelijk vanochtend de straat op en probeerden met provocerende T-shirts blanke klasgenoten te werven.

1/2 ANP
2/2 ANP

Afspiegeling

"Is dit wit genoeg voor u", staat op voorkant van de shirts. En op de rug: "Elk kind heeft recht op integratie". De kinderen uit de hoogste klassen en begeleiders willen op die manier de discussie over zwarte scholen aanzwengelen. De kleintjes blijven op school. 

"We hebben dit met de leerlingen besproken en ze staan er helemaal achter", zegt Baggen. Hij vindt dat de scholen een afspiegeling van de wijk moeten zijn, zodat de leerlingen in aanraking komen met andere culturen.

"Veel witte mensen zien dat hier veel allochtone kinderen op school zijn en dat willen ze niet. Dus kiezen ze voor een andere school, ook al moeten de kinderen dan verder lopen of fietsen."

Onzeker

Deze situatie is volgens Baggen de afgelopen jaren geleidelijk gegroeid. Het probleem is nu zo groot, dat de scholen te klein dreigen te worden. Als zich geen witte kinderen melden, is het voortbestaan onzeker, want in de omgeving wonen niet genoeg gekleurde kinderen.

De Avonturijnschool heeft nu 135 leerlingen, op de Catharinaschool zitten 183 kinderen, terwijl 194 het minimum is in Amsterdam. 

De websites van de scholen staan de komende dagen als onderdeel van de actie op 'zwart'.