DeWhit Photography

Daniel Sprong is vijf jaar oud, als hij midden in de nacht voor de televisie kruipt om naar de Stanley Cup te kijken. De beelden uit Amerika laten het Amsterdamse kereltje niet los. Hij zegt tegen zijn vader, oud-ijshockeyer Hannie Sprong: "Dat wil ik ook." Daniel is nu achttien jaar. Over een maand kan zijn droom uitkomen.

Op 26 en 27 juni is in Sunrise in Florida de NHL-draft voor 2015. Sprong is door scouts van de NHL op een twintigste plaats gezet van veelbelovende talenten. Hij heeft dus een goede kans om door een van de dertig teams gekozen te worden.

Hij is snel, goed met de puck en kan scoren. Zelfs op volle snelheid.

NHL-scout Troy Dumville

Spel van een prof

Sprong maakt dit seizoen met Charlottetown Islanders indruk in de Quebec Major Junior Hockey League. Zijn team haalt de play-offs en Sprong eindigt op 39 goals, waarvan hij er zestien in een power-playsituatie maakt.

"Hij is gedreven, wil de puck hebben. Ik heb hem alles zien doen wat je van een talent wil zien. Hij heeft het spel van een prof", zegt NHL-scout Troy Dumville. "Hij is snel, goed met de puck en hij kan scoren. Zelfs op volle snelheid."​

Geen voetbal, maar ijshockey

Na die bewuste Stanley Cup-nacht in 2001 wil Sprong niets anders dan ijshockeyen. In Amsterdam is daar dan maar één lesgroep beschikbaar voor. Een kleine groep. "Het komt niet vaak voor dat een jongetje uit Amsterdam niet wil voetballen, maar ijshockeyen. Ik moest met jongens van 12 en 13 jaar oud spelen", zegt Sprong op NHL.com.

Samen met zijn vader gaat hij iedere zaterdag naar ijshockey. Sprong wordt beter en beter en mag ook internationaal wedstrijden spelen. In 2005 verhuist de familie Sprong naar Quebec in Canada, zodat Daniel zich verder kan ontwikkelen. En met succes. Hij gaat met sprongen vooruit en nu lonkt de NHL.

Daniel Sprong tijdens een wedstrijd van talenten voor de NHL Getty Images

De draft...

Als Sprongs droom uitkomt, wordt hij de eerste in Nederland geboren ijshockeyer in de NHL na Ed Kea uit Weesp. Die speelde van 1974 tot 1979 voor Atlanta Flames en daarna vier jaar bij Louis Blues. Andere Nederlanders die in de NHL speelden, waren Wayne van Dorp en Ed Beers. En in 2013 tekende Mike Dalhuisen een contract bij New York Islanders.

De NHL draft, aan iets anders denkt Sprong bijna niet. "Als ik mijn naam hoor roepen in Florida, zou dat geweldig zijn. Dan kan ik eindelijk zeggen dat al die jaren hard werken niet voor niets zijn geweest."

STER reclame