Ieren stemmen over het homohuwelijk

tijd van publicatie

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Ierland stemt over homohuwelijk

De Ieren mogen vandaag hun stem uitbrengen over de invoering van het homohuwelijk. Opiniepeilers zeggen dat tweederde van de Ieren daar voor is, maar dan moeten de jonge kiezers, die zich moesten laten registreren, wel komen opdagen.

Ook correspondent Tim de Wit meent dat de uitkomst nog lang niet vaststaat.  In sommige peilingen krijgen de voorstanders nog maar 53 procent van de stemmen. 

Ierse media zeggen dat veel zwevende kiezers 'nee' zullen stemmen, maar dat liever niet tegen opiniepeilers zeggen. "Dus het wordt een stuk spannender dan een tijd geleden nog werd gedacht", zegt De Wit. 

Veel veranderd

Ierland was tot voor kort een zeer conservatief katholiek land, waar de kiezer het standpunt van de bisschoppen zwaar liet tellen. Tot twintig jaar geleden konden Ieren niet scheiden en toen daar in 1995 een referendum over kwam, haalde het voorstel om echtscheiding toe te staan het maar net.

In de jaren daarna is er veel veranderd. Alle politieke partijen steunen het voorstel voor de grondwetswijziging, die  door premier Enda Kenny, zelf een vroom katholiek, is ingediend. Ook de grote bedrijven en veel bekende Ieren zijn voor. Deze politici, zakenmensen en celebrity's wonen vooral in en om Dublin, de liberale Ierse hoofdstad.

Platteland

De tegenstanders zijn vooral op het platteland te vinden, waar de invloed van de kerk nog altijd heel groot is. "Ik was deze week in het noordwesten van Ierland", zegt De Wit. "Daar zie je zelfs op doordeweekse dagen de kerken bij de mis om 10.00 uur vollopen." Voor de meeste van die Ieren is het huwelijk nog altijd iets voor tussen man en vrouw. 

De uitslag van het referendum wordt morgen bekendgemaakt. 

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Referendum over homohuwelijk in Ierland

STER Reclame