NOS NieuwsAangepast

Groningers kiezen voor geld, niet voor schadeherstel

Liever het geld dan laten repareren

Veel Groningers die na een aardbeving schade hebben, willen niet dat die wordt hersteld door het Centrum voor Veilig Wonen, de officiële schadehersteller. Ze kiezen ervoor het geld uit te laten betalen. Gedupeerden kunnen van het centrum een geldbedrag krijgen, waarmee ze zelf aan de slag kunnen. 70 procent van de inwoners van het aardbevingsgebied verkiest die compensatie boven schadeherstel, zegt het Centrum Veilig Wonen.

Het Centrum waarschuwt dat deze mensen bij nieuwe schade in de problemen kunnen komen, omdat de autoriteiten dan niet zeker weten of de eerdere schade wel is hersteld.

Onbekend is hoe vaak mensen het geld gebruiken voor herstel en hoe vaak voor iets anders.

Twee inwoners van Leermens inspecteren de schade na een eerdere aardbeving

Aannemer

Als mensen schade hebben, kunnen ze kiezen voor drie opties: de schade laten repareren door het Centrum Veilig Wonen, zelf een aannemer kiezen waarbij de rekening door het Centrum wordt betaald, of het schadebedrag laten uitkeren. Onderzocht gaat worden hoe het komt dat mensen zo vaak voor uitbetalen kiezen.

Ook blijkt dat degenen die de schade wel willen repareren nogal eens wachten met het zetten van de benodigde handtekening.

Daarom duurt het voor een deel toch weer langer dan nodig is, voor de schade wordt hersteld, zegt directeur Peter Kruyt van het Centrum Veilig Wonen tegen de NOS.

Het Centrum merkt op dat er inmiddels 2000 vaklieden in de startblokken staan om schades te repareren.

Wantrouwen

De Groninger Bodem Beweging denkt dat dat veel Groningers de nieuwe organisatie wantrouwen, omdat die nog steeds niet losstaat van de NAM. De organisatie denkt dat gedupeerden misschien zelf aan de slag gaan, met bijvoorbeeld spullen van de bouwmarkt.

Het Centrum heeft sinds januari dit jaar de afhandeling van de schade overgenomen van de NAM. Maar de Groninger Bodem Beweging vindt dat de nieuwe organisatie helemaal onafhankelijk zou moeten zijn en heeft daar meerdere keren op aangedrongen.

Schildwolde

De afgelopen avond werd rond 23.00 uur in de provincie Groningen opnieuw een aardbeving gevoeld. Het epicentrum was bij Schildwolde, ten oosten van de stad Groningen.

De beving had een kracht van 1,8 op de schaal van Richter, meldt het KNMI. Over schade is niets bekend.

De aardbevingen in Groningen worden veroorzaakt door de gaswinning in het gebied.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl