Een politieagent voert actie rond het Binnenhof
NOS Nieuws

Komende weken estafetteacties politie: bureaus dicht

De politie gaat de komende weken harder actievoeren voor een betere cao. Het wordt een estafette-actie waarbij wekelijks een aantal politiebureaus dichtgaat.

Volgens de politiebonden hebben de acties van de afgelopen tijd niets opgeleverd. Vandaag nog werd het Binnenhof in Den Haag door politiemensen omsingeld. Maar ook dit keer heeft het kabinet geen handreiking gedaan, zeggen de bonden.

"Het enige dat we na tien weken actievoeren op de huidige manier hebben losgekregen, zijn een hoop mooie woorden." Het wordt tijd om op een andere manier actie te voeren, luidt de conclusie.

Woensdag

Volgens politiebond ACP gaan de nieuwe acties volgende week woensdag in. Uit een overzicht van de ACP blijkt dat dan bureaus in Noord-Holland een dag de deur sluiten. Een week later zijn acties gepland in Amsterdam en Den Haag en weer een dag later in Rotterdam. Om welke politiebureaus het precies gaat, is nog niet duidelijk. De ACP hoopt dat ook enkele landelijke politiediensten de deuren een paar uur sluiten.

Het estafette-protest eindigt op 11 juni in Limburg. De politiebonden hopen dat het kabinet tegen die tijd overstag is gegaan en hun cao-eisen heeft ingewilligd. Ze eisen onder meer een loonsverhoging van 3,3 procent, omdat de politie er al vier jaar niets bij heeft gekregen.

Kostbaar

De acties van de afgelopen tijd hebben de schatkist veel geld gekost. Zo deelden agenten af en toe alleen bekeuringen uit bij grove schendingen van de openbare orde en veiligheid. Tot half april waren dat er 180.000 tot 200.000 minder. De heeft de Staat miljoenen euro's aan inkomsten gekost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl