Meer verwarde mensen: tien ernstige incidenten

time icon
1/5 De mogelijke verdachte verscheen schijnbaar naakt in het raam op de eerste verdieping van het café SQ Vision
2/5 In de Limburgse plaats Berg aan de Maas blies een verwarde man zijn huis op ANP
3/5 De politie bij de flat aan de Nigerdreef in Utrecht Overvecht AS Media
4/5 Man in Roden steekt huis in brand en springt GinoPress
5/5 Politie schiet op messenzwaaier bij Groninger Museum ANP

Het aantal verwarde mensen dat voor problemen zorgt, lijkt te zijn toegenomen. Minister Schippers kondigde daarom vanmiddag een breed plan van aanpak aan.

De afgelopen maanden kwamen verwarde mensen vrijwel elke week in het nieuws. Bijna altijd ging het daarbij om een verwarde man die dreigde zichzelf of zijn omgeving iets aan te doen. Een overzicht van tien ernstige incidenten:

12 januari - Someren

Een 46-jarige automobilist bekent dat hij een groep van acht meisjes heeft aangereden. Drie meisjes raken bij het ongeluk gewond. De man had twee nachten op straat geslapen, was verward en zwaar onderkoeld toen hij door de politie werd meegenomen.

22 januari - Vlaardingen

Op straat steekt een vrouw zichzelf in brand. Ze wordt met spoed naar het ziekenhuis gebracht, maar overlijdt daar uiteindelijk aan haar verwondingen. Bronnen zeggen tegen het AD dat de vrouw de avond ervoor was opgenomen in een GGZ-instelling, maar de volgende dag weer buitenstond.

25 januari - Groningen

Bij het Groninger Museum staat een 23-jarige man zonder vast woonadres met twee grote vleesmessen te zwaaien. Hij probeert omstanders aan te vallen. De politie schiet hem in zijn been, waarna hij in het water valt. Later blijkt dat hij is overleden, mogelijk doordat hij zijn eigen keel doorsneed.

2 februari - Roden

Een man steekt zijn huis in brand en springt van de derde verdieping naar beneden. De woningen van zijn buren lopen flink wat schade op. De politie houdt de man aan.

6 februari - Badhoevedorp

De politie schiet een man neer die het personeel van een autobedrijf bedreigt. Agenten gebruiken eerst pepperspray om de man in bedwang te houden, maar die zet het op een rennen. Hij wordt uitgeschakeld met een schot in zijn been.

12 maart - Rijswijk

Een 52-jarige man meldt zich op het bureau en levert daar een vuurwapen en een handgranaat in. Bij een huiszoeking vindt de politie een zelfgemaakt explosief, dat door de EOD onschadelijk wordt gemaakt.

19 maart - Amsterdam

De 96-jarige 'oma Toni' wordt op straat in De Pijp neergestoken. De dader, een 24-jarige man uit Arnhem, wil met zijn daad zijn vader straffen. De vrouw overlijdt drie weken later in het ziekenhuis.

20 maart - Berg aan de Maas

Er valt een dode als een man zijn huis opblaast. De explosie legt het grootste deel van het pand met zes appartementen in puin. De man die de gaskraan opendraaide, raakt zelf gewond.

9 april - Utrecht

In Overvecht dreigt een man zijn flat op te blazen. 's ochtends ruiken een deurwaarder en politiemensen al een sterke gaslucht. Het flatgebouw wordt ontruimd en ook een kinderdagverblijf wordt leeggehaald. Nadat het gas was afgesloten, haalt de politie de man uit zijn appartement en zet hem vast.

3 mei - Roosendaal

Een man (39) schiet een paar keer in het rond in een café aan de Markt. De politie omsingelt de zaak en valt uiteindelijk binnen. In het café vinden agenten een vuurwapen. De man uit Steenbergen wordt aangehouden.

STER Reclame