Nick (13) maakt Kroes wegwijs in het programmeren van een spelletje
NOS Nieuws

Honderdduizenden kinderen gaan leren programmeren op school

 • Rachid Finge

  Techredacteur

 • Rachid Finge

  Techredacteur

Kinderen in groep acht en in de brugklas moeten leren programmeren. Een groep tech-bedrijven, waaronder Microsoft, IBM en Google, heeft daarom onder leiding van oud-Eurocommissaris Neelie Kroes een pact ondertekend om honderdduizenden kinderen te leren coderen op school.

Vroeg leren programmeren is goed voor de kansen op een baan en goed voor de economie, zegt Kroes, die zich nu bezighoudt met start-ups in Nederland. "Het is belangrijk om de nieuwe generatie klaar te stomen voor wat voor toekomst dan ook. Zeker is dat coderen van groot belang is."

2032? Dan ben ik dood en begraven. Ik wil het graag nog meemaken.

Neelie Kroes

In het codepact beloven de ondertekenaars 400.000 leerlingen in groep acht en nog eens 400.000 brugklassers te leren programmeren. Het pact is onderdeel van een bredere discussie over het jaar 2032: welke kennis en vaardigheden zijn nodig om tegen die tijd volop mee te kunnen draaien in de maatschappij?

Wat Kroes betreft gaat het veel sneller. "2032? Dan ben ik dood en begraven. Ik wil het graag nog meemaken."

Nick Jordan (13) is er al klaar voor. Hij programmeert al een jaar of drie. Steeds meer vriendjes doen mee; vriendinnetjes wat minder. "Ik vind het leuk omdat je alles kunt maken in code wat je zelf wil", vertelt Nick. Vlak voor de ondertekening van het codepact toont hij op het podium aan Kroes hoe je eenvoudig een klein spelletje maakt.

James van Thiel (m) van Google ondertekent het CodePact onder toeziend oog van Kroes (r)

Ook de ondertekenende bedrijven zien hun kans schoon om nu alvast de ingenieurs van de toekomst te ontdekken. Marcel Timmer van Microsoft: "Het is ook voor ons belangrijk dat in de toekomst de juiste mensen in de markt zijn die met software aan de gang kunnen gaan".

 • Rachid Finge / NOS
  De ondertekenaars van het CodePact
 • Rachid Finge / NOS
  Het waren vooral weer mannen die IT-bedrijven vertegenwoordigden

Zoals vaker in de IT-wereld zijn het vooral mannen die ondertekenen. Het codepact moet ervoor zorgen dat er via het onderwijs ook meer vrouwen en meisjes komen met interesse in programmeren en IT. Kroes: "We accepteren niet zomaar dat er gepraat wordt over al dat talent en er alleen maar grijze pakken naar voren worden geschoven."

Nick merkt dat niet veel meisjes geïnteresseerd zijn in coderen. "Sommige meisjes die meekijken vinden het wel leuk. Meiden kunnen heel ver komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl