EPA

De Chinese versie van de online encyclopedie Wikipedia is sinds afgelopen dinsdag in China geblokkeerd. Het land blokkeert bepaalde woorden, zoals Taiwan en 1989. Daarnaast wordt het domein zh.wikipedia.org omgeleid, waardoor de website niet te bezoeken is.

De Engelse versie van Wikipedia is wel bereikbaar. Dat leidde volgens China Digital Times op de Chinese Twitter-site Weibo al tot de opmerking: "Het moederland wil echt graag dat we Engels leren."

In 2013 werd Wikipedia voor het laatst in zijn geheel door China geblokkeerd. Die blokkade was toen vrij snel op te lossen door het ip-adres van Wikipedia aan te passen. Dat lijkt nu niet mogelijk te zijn, schrijft de Chinese blog williamlong.info

De Chinese versie van Wikipedia is sinds afgelopen dinsdag offline Marieke de Vries / NOS

Waarom Wikipedia nu wordt geblokkeerd, is onbekend. "Dat horen we nooit", vertelt NOS-correspondent Marieke de Vries. "Wel heeft de overheid de laatste tijd de neiging om eigen producten en sites, zoals de zoekmachine Baidu, te promoten en voor te trekken. Dus daar kan het mee te maken hebben."

Great Firewall

Wikipedia werd in 2001 opgericht. Vijf jaar later dook in China een alternatief op: Baidu Encyclopedia. Dit is onderdeel van de Baidu zoekmachine en mag worden gezien als de Chinese equivalent van Google. De Baidu-encyclopedie is volgens Williamlong wel groter, maar Wikipedia streeft de Chinese encyclopedie voorbij op het gebied van kwaliteit en neutraliteit.

De Amerikaanse encyclopedie is niet de enige die zo nu en dan last heeft van blokkades in China. Ook Google, Facebook en Twitter lopen soms tegen de 'Great Firewall' aan. Wikipedia-oprichter Jimmy Wales heeft altijd gezegd dat hij niet aan de censuur wil toegeven.

De blokkade is opvallend. Afgelopen zondag zei Wales in een interview met The Jerusalem Post dat het tegenwoordig juist beter gaat in China. "We zijn daar (in China, red.) enkele jaren compleet geblokkeerd geweest. Tegenwoordig is de site grotendeels goed bereikbaar, op enkele pagina's na."

STER reclame