NOS Nieuws

Nederland riskeert nog steeds boetes om energielabel

Nederland loopt nog steeds het risico op boetes uit Europa vanwege de Nederlandse energielabels voor woningen. De labels voldoen niet aan Europese regels en zouden van meer gedetailleerde adviezen voorzien moeten zijn.

Bijna alle partijen zitten met de chaos rond de energielabels in de maag, maar minister Blok heeft er "wel vertrouwen in dat het met een goede uitleg en enige aanpassingen goed gaat komen." Dat bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer over de kwestie.

Europa stelde de labels verplicht, maar een meerderheid van de Kamer stemde in 2012 tegen. Minister Blok voor Wonen kwam met een tussenoplossing. Iedereen krijgt een voorlopig label. Wie zijn huis wil verkopen moet dit omzetten in een definitief label.

Meer details nodig

Volgens een EU-richtlijn moet de overheid alle woningen die worden verkocht of verhuurd van een energie label voorzien, zodat kopers weten hoeveel energie een huis verbruikt. Op de manier waarop de voorlopige labels nu in definitieve labels worden omgezet heeft Europa kritiek: daarbij zouden de adviezen voor een label meer details moeten bevatten.

Alle Nederlandse woningen hebben nu een voorlopig label toegewezen gekregen, zonder keuring. Op deze site kunnen mensen zien welk label hun woning heeft. De meeste woningbezitters constateren dat het label veel lager is dan zou moeten. Wie veel geïnvesteerd heeft in het energiezuinig maken van zijn huis, krijgt toch het slechtste label in de bus, label G.

De voorlopige energie labels worden bepaald op basis van het bouwjaar van de woning, er is niet gekeken naar investeringen en de echte situatie. Eigenaren moeten zelf in actie komen om het juiste label te krijgen.

De manier waarop Nederland uiteindelijk uitvoering heeft gegeven aan de Energierichtlijn ligt nu ter beoordeling bij de Europese Commissie. Tegen 28 lidstaten, waaronder Nederland, loopt momenteel een procedure van 'ingebrekestelling'. Een jaarlijkse boete van ongeveer 90 miljoen volgt als ingebrekestelling wordt vastgesteld. Minister Blok denkt niet dat het zover komt en heeft er vertrouwen in dat het goed komt.

'Onmiddelijk in auto naar Brussel'

Los van de vraag of Europa dit nu goedkeurt, leven in de Tweede Kamer sowieso grote bezwaren tegen het label. Veel partijen vinden dat er onnodige rompslomp voor burgers aan verbonden zijn, omdat ze met verkeerde labels opgezadeld zijn. VVD'er van de Linde: "Mijn rekening van Eneco is mijn eigen energielabel, daar zie ik genoeg op".

De PVV wil dat Stef Blok "vandaag nog naar Brussel afreist om samen met meneer Timmermans de onzinnige labels van tafel te halen". Onmiddellijk in de auto stappen laat de VVD aan Blok zelf, maar het onderwerp moet van de VVD wel "op het schietlijstje van Timmermans".

Kinderziektes

Volgens Blok valt het met de chaos rond de energielabels wel mee. "Er zijn kinderziektes geweest. We zijn nog steeds aan het verbeteren, maar gooi het kind met het badwater niet weg." Volgens Blok wijst onderzoek uit dat 70 procent van de mensen die hun energielabels omzetten naar definitief tevreden is. Ook wijst hij op de eerste effecten van energiebesparingen.

Blok is dan ook niet van plan "een streep te halen door het label" of per auto af te reizen naar Brussel om te protesteren. "Ons lidmaatschap van de Europese Unie houdt in dat wij ons aan richtlijnen en wetten houden." Overigens was Nederland destijds in Brussel ook voor een richtlijn voor energiezuinige gebouwen.

D66 vroeg de minister om een onderzoek naar de betrouwbaarheid van de definitieve labels die uiteindelijk worden toegewezen, dat onderzoek zegde Blok toe.

Nog steeds veel kritiek op energielabels voor huizen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl