D66-leider Pechtold, CU-voorman Slob en SGP-fractievoorzitter Van der Staaij
NOS Nieuws

'De boyband heeft zichzelf opgeheven'

D66, ChristenUnie en SGP willen niet meer met z'n drieën onderhandelen met de coalitiepartijen VVD en PvdA. "De boyband heeft zichzelf opgeheven, kunnen we wel zeggen", stelt politiek verslaggever Joost Vullings.

De partijen zeggen dat het weinig zin meer heeft om afspraken met de coalitie te maken omdat hun steun niet meer voldoende is voor een meerderheid in de Eerste Kamer. "Dus zeggen de C3: kabinet, laat maar eens zien hoe je aan 38 zetels in de Eerste Kamer gaat komen om steun te vinden voor de begrotingen die er natuurlijk vanaf Prinsjesdag weer aan zitten te komen", zegt Vulllings.

Chagrijn

En er speelt nog wat, volgens de politiek verslaggever. "Daarnaast is er natuurlijk ook wel wat chagrijn dat de coalitiepartijen al wat meevallers aan het verdelen zijn. Als je jarenlang de coalitie hebt gesteund in moeilijke tijden, wil je ook aan tafel zitten als er eens een keer te verdelen valt, wat leuks te doen is op het gebied van begrotingen." De ChristenUnie wil bovendien dat het kabinet de gaskraan in Groningen verder dichtdraait voor ze verder wil praten.

Volgens SGP-leider Van der Staaij wil zijn partij wel nog apart met het kabinet overleggen, maar wordt er niet meer als trio onderhandeld. Daarmee is het automatisme van groepsgewijze steun waar het kabinet twee jaar lang op heeft geleund weg als het aankomt op begrotingszaken.

Volgens Vullings moet de zet van de drie oppositiepartijen ook worden gezien als een strijd om hun positie te versterken. "Zo gaat dat met boybands. Ze gaan uit elkaar, maar ze komen soms ook weer bij elkaar. Denk aan Take That, die zingen weer de sterren van de hemel."

Steun

Hoe nu verder? "Als deze drie voorlopig zeggen 'we trappen hard op de rem', dan hebben ze toch echt een probleem", zegt Vullings. Dat komt ook doordat het kabinet graag afspraken maakt om van tevoren verzekerd te zijn van steun. Van de PVV en SP verwachten ze geen steun en dat wil de coalitie ook niet.

CDA en GroenLinks zeggen de coalitie bij goed beleid te willen steunen, maar de partijen willen vooraf geen deals sluiten. "Dan heb je dus geen meerderheid meer om van tevoren een deal te maken, tenzij ze gaan kijken naar kleine partijen als Partij voor de Dieren of 50Plus. Dan kan net de 38 zetels worden gehaald."

Het kabinet kan er ook voor kiezen om begrotingen te maken en die zonder steun vooraf naar de Eerste Kamer te sturen. Dan kan een begroting worden weggestemd. "Durven partijen dat aan? Dat wordt dan een beetje de strijd tussen het kabinet en de oppositie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl