Steven Kruijswijk op het circuit van Imola Lotto-Jumbo

Hij had geen superbenen. "Het was op een lange klim dat ze begonnen met demarreren. Dan kom ik automatisch van voren te rijden." Maar voor Steven Kruijswijk het wist, sprong hij maar weer eens mee. 

En wederom, voor de derde keer in vier Giro-dagen, had de renner van Lotto-Jumbo het juiste moment uitgekozen. Hij en zijn negen medevluchters kregen de zegen van het peloton. 

Kruijswijk kwam echter niet zo dichtbij als zondag, toen hij achter Paolo Tiralongo tweede werd. Dit keer werd hij zesde. "In het laatste uur voelde ik me niet geweldig meer. Die Zakarin was gewoon de sterkste." 

Kruijswijk bij Langs de Lijn

Het is niet makkelijk. Er zijn meer jongens die hun pijlen op de bergtrui gericht hebben.

Kruijswijk

Ook dit keer verdiende de Nederlander weer punten voor het bergklassement, waarin hij na elf Giro-etappes derde staat. "Als het kan, ga ik voor de bergtrui. Maar het is niet makkelijk. Er zijn meer jongens die daar hun pijlen op gericht hebben."

Zijn achterstand op de leider, Beñat Intxausti, is slechts negen punten. "Het wordt moeilijk, maar als er in het hooggebergte meer punten te verdienen zijn en het is mogelijk, zal ik de trui zeker niet laten liggen."

Kruijswijk zal zich pas weer tonen in de Dolomieten, die vanaf zondag bedwongen moeten worden. "Daar wil ik een mooie dag uitzoeken. Hopelijk levert dat de ritwinst op die ik wil." De bergtrui in Italië is overigens blauw.

Ik neem aan dat hij het op een correcte manier doet. Die jongen bezit een goede dosis talent.

Kruijswijk over ritwinnaar Zakarin

Kruijswijk twijfelt ondertussen niet aan de prestaties van dagwinnaar Zakarin. De Rus van Katjoesja staat te boek als dopingzondaar. "Of hij daardoor met scheve ogen aangekeken wordt? Nee, in ieder geval niet door mij. Anders kunnen renners dat ook van mij gaan denken, omdat ik al drie keer in de aanval zit."

Bovendien won de jonge Rus onlangs nog de Ronde van Romandië. "Ik neem aan dat hij het op een correcte manier doet. Die jongen bezit een goede dosis talent."Kruijswijk heeft ook vertrouwen in de instanties. "Ik ga ervan uit dat controles zo goed zijn dat je er niet meer tussendoor glipt. We moeten ervan uit gaan dat het een eerlijke strijd is." 

En Astana, dat met drie renners bij de beste vier van het klassement staat? "In de breedte zijn ze heel sterk, dat zie je nu ook. Die grote ploegen, ook Sky en Tinkoff, hebben zulke grote budgetten. Ze trekken veel sterke renners aan."

STER reclame