EPA

"Ik had nooit gedacht dat ik met pensioen zou gaan. Ik heb altijd gedacht dat ze me zouden afzetten."

Met een grap en een grijns kondigde David Letterman vorig jaar zijn afscheid aan op een manier zoals de Amerikanen van hem gewend waren. Een komiek die nooit schroomde zichzelf op de hak te nemen.

Na 33 jaar houdt de talkshowpresentator ermee op en vanavond is zijn allerlaatste Late Show with David Letterman vanuit New York. Letterman was een van de grote vernieuwers in het Late Night-genre en voor de jongere generatie talkshowpresentatoren geldt hij nog altijd als een inspiratiebron. Zijn humor grenst aan het absurdistische, maar hij kan dat afwisselen met diep serieuze of emotionele momenten.

Vast onderdeel van zijn programma was de top 10, variërend van "The Top Ten Rejected James Bond Gadgets" tot de "Top Ten Things That Sound Cool When Said By Snoop Dogg". Speciaal voor zijn afscheid hebben we de top 10 van meest memorabele David Letterman-momenten op een rij gezet. 

1. Joaquin Phoenix: "I'm sorry you couldn't be here."

Een van de bizarste interviews had Letterman in 2009 met Joaquin Phoenix die was gekomen om zijn film Two Lovers te promoten. De Hollywood-acteur verschijnt bijna onherkenbaar in zijn show met een dikke baard en grote zonnebril. Phoenix verkondigt dat hij stopt met acteren en dat hij zich op zijn hiphopcarrière wil storten. Achteraf blijkt het een stunt te zijn voor zijn faux-documentaire I’m still here. Letterman laat zien dat hij weinig geduld had met de fratsen van Phoenix. "Joaquin, I’m sorry you couldn’t be here tonight."

2. Paris Hilton: "How'd you like being in jail?"

Letterman is niet het type presentator dat met soft ball questions beroemdheden in de watten legt. Hij kan soms hard en direct uit de hoek komen, zoals in dit interview met Paris Hilton in 2007. Hilton is gekomen om haar nieuwe parfum te promoten, maar Letterman had daar duidelijk maling aan.

3. Cher: "You're an asshole!"

Niet altijd komt Letterman zo zelfverzekerd over. In de begintijd doet hij veel moeite om Cher in zijn show te krijgen. Na vier jaar van vergeefse pogingen zegt de zangeres in 1986 eindelijk toe. Een lichtelijk nerveuze Letterman vraagt Cher waarom ze niet eerder is ingegaan op zijn verzoeken. "Because I thought you are an asshole", was haar repliek. Letterman, duidelijk van slag, weet zich vervolgens niet echt te herpakken in het interview.

4. Madonna: de F-bom

De meest scheldwoorden in één uitzending kwamen op het conto van Madonna in 1994. Het optreden van de popster was typisch voor de Letterman-show. Waar tegenwoordig interviews met beroemdheden vaak tot de letter zijn voorbereid en vastgelegd, waren de optredens bij Letterman in hoge mate onvoorspelbaar. Madonna was duidelijk in een rebelse stemming en zei 14 keer fuck tijdens de uitzending. Het zou een van de meest gecensureerde talkshows(beep!) uit de Amerikaanse televisiegeschiedenis worden.

5. De top 10: John Malkovich

David Letterman gebruikte zijn bekende top 10 voor het eerst in 1985: "The Top Ten Things That Almost Rhyme With Peas". Het zou een vast onderdeel van zijn programma worden. Hilarisch was het optreden van de acteur John Malkovich. "Top Ten Things That Sound Creepy When Said By John Malkovich."

6. De borsten van Drew Barrymore

Een van de meest besproken uitzendingen van Letterman was het optreden van Drew Barrymore. Letterman was jarig en als cadeautje begon de actrice  te dansen op het bureau van de presentator. In een flash liet ze ook even haar borsten zien aan een lichtelijk verbijsterde Letterman.

7. Elf september

Niet alles was luchtig in de Late Show. In zijn eerste uitzending na de aanslagen van 11 september begon een zichtbaar aangeslagen David Letterman met een lange monoloog. De toespraak geldt nog altijd als een klassieker. Het is een schoolvoorbeeld van hoe komieken moeten omgaan met bijzonder ernstig nieuws waarover eigenlijk niets grappigs te vertellen valt.

8. De Affaire

Een van de ongemakkelijkste episodes was de bekentenis  van David Letterman dat hij was vreemdgegaan met een van zijn collega's. In de weken voor de bekentenis dreigde een collega bij CBS de affaire openbaar te maken en hij probeerde Letterman af te persen (hij eiste twee miljoen dollar). Letterman schakelde de politie in en de man werd gearresteerd. Let op de merkwaardige reactie van het publiek (applaus en gelach) op het moment dat Letterman de affaire bekendmaakt in zijn uitzending. Het was niet meteen bij iedereen duidelijk dat dit geen grap was.

9. Geen vrienden met Bill O'Reilly

Letterman kon direct zijn en was vaak plagerig, maar brandde zijn gasten zelden af. Een uitzondering was Bill O'Reilly, de presentator van Fox News. Letterman verborg zelden zijn irritatie tijdens zijn verschillende interviews met O'Reilly. Meest spraakmakend was de botsing tussen beide mannen in 2006 over de oorlog in Irak. "You're putting words in my mouth, just the way you put artificial facts in your head."

10. Farrah Fawcett: warrig

Het optreden van actrice Farrah Fawcett in 1997 was wat de Amerikanen een car crash noemen. Het zou een van de meest onsamenhangende interviews worden in de Late Show. Soms was geen touw vast te knopen aan de uitlatingen van Fawcett en na de uitzending werd er gespeculeerd dat de actrice onder invloed was. Fawcett zelf zou later zeggen dat ze het allemaal met opzet had gedaan.

STER reclame