De vondst van het grafveld en een boerderij in Dalfsen uit de tijd van de hunebedbouwers is uniek in de wereld. Het is voor het eerst dat er restanten zijn gevonden van een nederzetting uit deze periode. 

Van de hunebedbouwers zijn tot nu toe vooral hunebedden gevonden, waarin de doden werden bijgezet.  

De boerderij is de eerste uit die tijd die in Nederland gevonden is. Professor Daan Rademaekers van de Rijksuniversiteit Groningen die bij de berging van de vondsten betrokken is, vindt het een unieke ontdekking: "Het is een vondst die je misschien eens in de vijftig jaar aantreft en die onze kijk op deze periode blijvend zal veranderen." 

Begraafplaats

Naast de boerderij en het grafveld zijn in totaal honderd trechterbekers en andere grafgiften zoals bekers, kralen en stenen bijlen gevonden. De bekers komen uit de periode 3000-2800 voor Christus. Dat betekent dat het grafveld door de kleine gemeenschap in die periode veel is gebruikt. 

Op het grafveld zijn geen menselijke resten gevonden. In de grafkuilen zijn wel verkleuringen te zien, achtergelaten door de vergane lichamen. In enkele graven zijn sporen van een houten bekisting gevonden. 

App

Op de plaats van het grafveld en de boerderij gaat de gemeente Dalfsen een woonwijk en bedrijventerrein bouwen. De gemeente wil daarin elementen verwerken uit de tijd van de hunebedbouwers. Zo komt de route van een oude zandweg die bij de nederzetting hoorde terug in de wijk. 

Daarnaast heeft de gemeente een app ontwikkeld. Daarmee kan op de plaats zelf gekeken worden hoe het er in het verleden uitzag, maar ook hoe het eruit gaat zien. 

STER reclame