"2014 nog voor veel mensen moeilijk jaar geweest" ANP

"Het ging in 2014 beter dan verwacht met de economie. Toch was 2014 voor veel Nederlanders nog een moeilijk jaar, en is het te vroeg om te juichen." Dat zei minister Dijsselbloem bij de presentatie van het Financieel Jaarverslag van het Rijk 2014, op Verantwoordingsdag. Na jaren van krimp was er een groei van 0.8 procent. Het begrotingstekort en de staatsschuld vielen lager uit dan verwacht.

Betere gunstige economische omstandigheden en de noodzakelijke structurele hervormingen speelden in 2014 een rol, aldus Dijsselbloem. De aantrekkende export en de toegenomen bedrijfsinvesteringen zorgden voor groei in de economie.  Maar "nog te veel mensen verloren hun baan, en er kwamen te veel ondernemers in de knel", aldus de minister van Financiën. 

Strafbankje

Volgens Dijsselbloem was 2014 ook een jaar "waarin met steun van verscheidene politieke partijen stevige maar noodzakelijke maatregelen in wetgeving werden omgezet.  Op die manier zijn achterstanden uit het verleden weggewerkt en is een fundament gelegd voor verder duurzaam economisch herstel."

Het begrotingstekort bleef onder de 3 procent, Nederland zit wat dat betreft "niet meer in het strafbankje."  Dijsselbloem bood de stukken aan het begin van de middag aan de Tweede Kamer aan, volgende week debatteert de Kamer erover.

Dijsselbloem: te vroeg om te juichen

STER reclame