ANP

Het moet eenvoudiger worden om pgb-geld uit te betalen. Dat vindt Per Saldo, de belangenvereniging van mensen met een persoonsgebonden budget. "Het systeem dat is opgetuigd is veel te ingewikkeld en veel te foutgevoelig", zegt woordvoerder Cynthia Vogeler.

Per Saldo doet dagelijks aanvragen voor pgb's bij de Sociale Verzekeringsbank, die de betalingen regelt. Vandaag werd duidelijk dat een woonzorgcentrum in Deurne zich aan een geheimhoudingsplicht moest houden in ruil voor een snelle betaling van het pgb-geld.

"Ik schrik hier behoorlijk van. Dit kan en mag natuurlijk niet", zegt Vogeler. "Dit soort situaties hebben wij niet meegemaakt. Ik hoop dat het om een incident gaat."

Pleisters plakken

Vandaag moet staatssecretaris Van Rijn zich in de Kamer verantwoorden voor de problemen rond de pgb's, zoals verkeerde of late betalingen. Volgens Vogeler kan er nog veel verbeteren. "We zijn nu al maandenlang pleisters aan het plakken. Ik vind dat niemand meer moet wachten op zijn betaling." Dagelijks krijgt Per Saldo tientallen meldingen binnen van uitbetalingsproblemen. 

Het gaat volgens haar wel beter dan een paar maanden geleden, maar nog lang niet alles is opgelost. "De onzekerheid die dat met zich meebrengt is zeer ernstig."

Olifant

Ze vindt daarom dat de SVB verantwoordelijk moet worden voor het oplossen van de problemen. Ook moet het veel te complexe systeem op de schop. "We vragen nu een olifant door een hoepel te springen. Dat gaat natuurlijk niet en dan kunnen we wel duwen en trekken, maar op een bepaald moment moet dat stoppen. Het systeem moet simpeler en ik hoop dat de Tweede Kamer daar ook op aandringt bij de staatssecretaris."

STER reclame