Still van een trechterbeker uit een filmpje van de gemeente Dalfsen Gemeente Dalfsen

In Dalfsen hebben archeologen een grafveld uit de steentijd ontdekt. Het is het grootste grafveld van hunebedbouwers dat in Noordwest-Europa is gevonden. "Het is een unieke vondst", zegt Boudewijn Goudswaard, die er als archeoloog bij betrokken is.

Archeologen deden de vondst in Overijssel tijdens een bodemonderzoek dat werd gedaan vanwege de bouw van woningen en bedrijven.

Trechterbekers

In totaal zijn meer dan honderd graven met trechterbekers gevonden uit de tijd waarin de hunebedden werden gebouwd. "Meestal vinden we tijdens een opgraving maar een paar trechterbekers. Nu 120", zegt Goudswaard.

Hij is ook enthousiast over de aangetroffen resten van een boerderij: "Het is uniek dat we een huis hebben gevonden waar hunebedbouwers hebben gewoond. Dit hebben we nooit eerder gezien in Nederland."

Oer-Nederlander

Volgens de gemeente Dalfsen werpt de vondst nieuw licht op de oer-Nederlander. "Dat zijn de eerste mensen die zich permanent in ons land vestigden en niet langer als jager-verzamelaar rondtrokken. Het leert ons hoe de samenleving van dit ongrijpbare volk van de eerste boeren uit circa 3000 voor Christus in Noord-Nederland heeft geleefd en gewerkt."

Morgenochtend worden de vondsten gepresenteerd. 

STER reclame