Tweede Kamer neemt afscheid van Van Ojik

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Brief Bram van Ojik bij vertrek Kamer

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Brief Van Miltenburg

De Tweede Kamer heeft afscheid genomen van GroenLinks-leider Bram van Ojik. Hij maakte vorige week bekend dat hij het stokje overdraagt aan Kamerlid Jesse Klaver. 

Kamervoorzitter Van Miltenburg las een brief van Van Ojik voor. Hij schreef daarin dat hij in 1993 al eens een jaar Kamerlid was en dat er sindsdien veel is veranderd. 

"Ook toen al moesten politici overal verstand van hebben, maar je mocht er tenminste nog even over nadenken. Dat is voorgoed voorbij. Ik heb grote bewondering gekregen voor al die collega's die nog geen vijf minuten na het verschijnen van de nieuwste CPB-cijfers op Twitter de meest doorwrochte analyses ten beste geven." 

Haagse Hannibal 

Van Miltenburg citeerde in haar speech over Van Ojik uit een satirisch bericht van De Speld, dat daags na de aankondiging van zijn vertrek verscheen. De GroenLinkser wordt daarin neergezet als "de Haagse Hannibal" en "de tank van links". 

"We moesten daar allemaal om lachen, want je staat juist bekend als een aimabel politicus, rustig en evenwichtig, vriendelijk en bedachtzaam." Volgens haar voerde hij debatten altijd met respect voor zijn politieke opponent.

Sander de Rouwe

Ook CDA-Kamerlid Sander de Rouwe vertrok vandaag uit de Tweede Kamer. Hij wordt gedeputeerde in Friesland. Hij werd bij zijn afscheid benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. De Rouwe zat sinds 2007 in de Kamer. 

STER Reclame