Prins Charles en Gerry Adams
NOS Nieuws

De roerige voorgeschiedenis van een historische handdruk

Hun ontmoeting vandaag zal de twee leeftijdgenoten prins Charles en Gerry Adams (66) de nodige moeite hebben gekost.

Sinds eind jaren 90 het Noord-Ierse vredesproces werd beklonken, lijkt de strijd tussen de IRA en de Britten alweer lang geleden. Maar er is nog veel oud zeer. "Het conflict ligt achter ons, maar de pijn niet", zei Adams vanmorgen daarover.

Vaderfiguur

Vooral prins Charles moest waarschijnlijk veel persoonlijke wrok wegslikken. In 1979 verloor hij zijn oudoom Lord Mountbatten, die zo onvoorzichtig was om in Ierland op vakantie te gaan. Hij kwam om het leven toen de IRA een bom liet ontploffen in zijn vissersboot.

De moord op Mountbatten

Lord Mountbatten was een mentor van Charles. De kroonprins zag hem als een vaderfiguur en één van de meest invloedrijke mensen in zijn leven. De dader van de aanslag werd gepakt en tot levenslang veroordeeld, maar in 1998 weer vrijgelaten in het kader van het vredesproces.

Koningin Elizabeth

Drie jaar geleden was er al de historische handdruk tussen koningin Elizabeth en de Noord-Ierse vice-premier Martin McGuinness. Een kopstuk van Sinn Féin, de politieke tak van de IRA.

Koningin Elizabeth met Martin McGuinness

Maar in tegenstelling tot McGuinness was Gerry Adams waarschijnlijk persoonlijk betrokken bij veel gewelddadige acties van de IRA. Tot vandaag had hij nog nooit een lid van de koninklijke familie ontmoet.

Parachutistenregiment

De huidige voorzitter van Sinn Féin ziet prins Charles als een symbool van de Britse overheersing. En meer dan dat: Charles is ‘colonel-in-chief’ van het parachutistenregiment van het Britse leger. Dat mag dan een erefunctie zijn, volgens Adams zijn de para's verantwoordelijk voor de dood van veel Ierse burgers. "Charles zou enige verantwoordelijkheid moeten nemen voor de wandaden in Ierland", zei Adams gisteren nog.

Wat ze tegen elkaar hebben gezegd tijdens het handen schudden weten we niet. Maar, zoals Adams van tevoren al zei, de ontmoeting was vooral bedoeld als een symbolische stap met het oog op de toekomst.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl