Prins Charles schudt de hand van Gerry Adams

Bij het begin van zijn vierdaagse bezoek aan Ierland heeft prins Charles de hand geschud van Gerry Adams, de leider van de voormalige politieke vleugel van het Ierse Republikeinse Leger, de IRA. Het was een historische ontmoeting: het is de eerste keer dat de leider van Sinn Féin een lid van het Britse koninklijk huis ontmoet.

De ontmoeting vond achter gesloten deuren plaats in de West-Ierse stad Galway. Adams zei vooraf dat hij de ontmoeting met Charles beschouwt als een gelegenheid tot verzoening.

Persoonlijk getroffen

Charles werd zeker vroeger gehaat door Ierse nationalisten, omdat hij aan het hoofd stond van het regiment parachutisten dat betrokken was bij de dood van Ierse militanten. In een verklaring verwijst Adams daarnaar, maar hij zegt ook dat Charles persoonlijk getroffen is.

Bij een aanslag in 1979 vermoordde de IRA Charles' oudoom Lord Mountbatten, de oorlogsheld. Hij vierde in Ierland vakantie. Ook een 14-jarige peetzoon van Charles kwam bij de aanslag om het leven. 

Eerste toenadering

In 2012 ontmoette koningin Elizabeth in Belfast Martin McGuinness, een voormalig commandant van de IRA en de tweede man van Sinn Féin. McGuinness schudde de koningin de hand als vice-premier van Noord-Ierland, het eerste historische moment van toenadering in Noord-Ierland tussen het koningshuis en de Ierse nationalisten.

Ook morgen staat het bezoek van Charles en Camilla aan Ierland nog in het teken van de pijnlijke, persoonlijke geschiedenis. Morgen bezoekt de prins bij Mullaghmore de plek waar zijn oudoom werd vermoord.

STER reclame