Een van de weinige beschikbare foto's van Aïcha
NOS Nieuws

OM ziet af van vervolging 'Syriëbruid' Aïcha

Het Openbaar Ministerie ziet af van de strafrechtelijke vervolging van Aïcha, de jonge vrouw die eind vorig jaar naar IS-gebied in Syrië reisde. Dat heeft het OM bevestigd.

De Maastrichtse werd verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Maar het OM heeft geen bewijs gevonden dat de vrouw "betrokken was bij de gewelddadige jihad", zei Fanny Hilhorst van het Limburgse OM in het KRO-NCRV-programma De Ochtend op NPO Radio 1.

De toen 19-jarige Aïcha vertrok voorjaar 2014 naar Syrië om daar te trouwen met een Nederlandse jihadstrijder. Enkele maanden later liet ze haar moeder in Nederland weten dat ze graag terug naar huis wilde, maar het gebied niet mocht verlaten.

IS-gebied

De moeder besloot toen zelf naar het IS-gebied te reizen om Aïcha op te halen. De eerste poging, vorig jaar oktober, mislukte, maar een maand later slaagde ze erin haar dochter over de grens naar Turkije te smokkelen.

Terug in Nederland zat de vrouw een week vast. Die week heeft justitie volgens haar advocaat gebruikt om verklaringen op te nemen en die te vergelijken met andere bewijsmiddelen.

En daaruit heeft het OM nu geconcludeerd dat er onvoldoende bewijs is voor vervolging, zegt haar advocaat Françoise Landerloo.

Humanitaire hulp

De vrouw heeft haar advocaat verteld dat ze naar Syrië wilde om humanitaire hulp te verlenen "aan vluchtelingen en de achtergebleven bevolking". Dat is op zich niet strafbaar, zegt Landerloo.

De vrouw heeft volgens haar advocaat geen nieuwe plannen om naar Syrië te reizen. "Voor justitie is de zaak op dit moment afgedaan", zegt Landerloo. Pas als er nieuw bewijs opduikt, kan het OM van gedachten veranderen, "maar we hebben geen enkele aanleiding om te denken dat er ooit nieuw bewijsmateriaal komt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl