Conchita Wurst Rise wint het Songfestival 2014 in Kopenhagen
NOS Nieuws

Conchita homo-ambassadeur in behoudend Oostenrijk

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

  • Martijn van der Zande

    Verslaggever NOS op 3, Radio 1

Natuurlijk, ook in Oostenrijk werd over homo-emancipatie gesproken, maar het land bleef in dit opzicht conservatief.

Het afgelopen jaar is er wel iets veranderd. Dat is te danken aan de Oostenrijkse Conchita Wurst, die vorig jaar het Eurovisiesongfestival won. De vrouw met baard wilde met haar lied Rise like a phoenix een statement maken: iedereen moet kunnen zijn wie die wil zijn.

Imago

Conchita heeft volgens Sandy Verhoeve het debat in Oostenrijk opengebroken. Verhoeve is journalist die woont en werkt in Wenen. "De homogemeenschap was natuurlijk altijd wel actief, maar met Conchita kregen ze er een ambassadeur bij. En dat doet ze heel goed, ze is heel charmant en beschaafd. Daarnaast gaat Conchita ook alle vervelende discussies aan."

Toch is het de vraag of Oostenrijkers, een jaar nadat Conchita het Songfestival won, homo's nu meer accepteert. "Conservatieve mensen blijven natuurlijk conservatief, maar ik denk wel dat het imago van Oostenrijk veranderd is", zegt Verhoeve.

Onvermoeibaar

Dankzij de winst van Conchita wordt het Songfestival dit jaar in Oostenrijk gehouden, maar het evenement verhuist na zaterdag weer naar een ander land. Tenzij Oostenrijk natuurlijk nog een keer zou winnen, maar daar lijkt het niet op.

Verhoeve denkt dat de aandacht voor homo-emancipatie wellicht iets minder zal worden, maar Conchita zal doorgaan.

"Ze is niet te stoppen en onvermoeibaar met haar boodschap dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En ik denk dat er nog wel een weg te gaan is, want homo's mogen hier nog steeds niet trouwen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl