NOS NieuwsAangepast

Eerste vrouwelijke TED-conferentie in Amsterdam

Door redacteur Karolien Hoevenaegel

"Luister af en toe ook eens naar een man, misschien kan je ook iets van ze leren", was één van de opvallendste leuzen vandaag bij de eerste TedxWomen in Amsterdam. Inspirerende vrouwen die hun hoofd boven het maaiveld uitsteken, kregen elk 15 minuten om hun boeiend levenspad te vertellen voor een zaal met vooral invloedrijke vrouwen.

Don't hit mama

Aan het begin van de dag gaf Carien van der Laan van Women Capital al stof tot nadenken met de stelling dat vrouwen een andere definitie voor succes hebben. Ze willen geen macht maar invloed en impact. "Don't hit mama, mama hits you back", vertelde choreografe Nita Liem. Je moet respect voor je bron hebben. Andere wijze woorden kwamen van Sithabile Mlotshwa, kunstenares: "Je levensreis bestaat niet uit het zien van landschappen maar uit het zien met je ogen".

Naast wijze woorden kregen bezoekers ook inzicht over bedrijfsstrategieën met vrouwen aan de top. Angelique Wouters over ebooks, Niki Kringos met illustraties van Maaike Hartjes over asfalt, Nicolette Mak over een koeriersbedrijf voor mensen met een handicap. Documentairemaker Claudia Lisboa hield later nog een manifest tegen het heersende schoonheidsideaal: "Schoonheid staat vaak in de weg om jezelf te ontwikkelen".

Hart

Shockerend was de speech van Harriet Verwey, cardioloog. Bij één op de drie vrouwen die sterven is de doodsoorzaak een cardiovasculair falen. Omdat de klachten van vrouwen met hartproblemen afwijkender zijn dan bij mannen, wordt bij vrouwen vaak de verkeerde diagnose gesteld: relatieproblemen.

De denkwijze: 'als je een man verandert, verander je een man. Als je een vrouw verandert, verander je een hele familie' moet haar helpen om voor meer onderzoek naar de hartproblemen bij vrouwen.

Reshape the future

Eén van de weinig mannelijke sprekers Jan Heemskerk, hoofdredacteur van Playboy, gaf de vrouwen vooral mee meedogenloos te zijn, geen twijfels te hebben en een probleem ook eens op te lossen in plaats van erover te praten.

Tijdens de borrel moesten vele gasten de dag nog even laten bezinken of het thema 'Reshape the future', door een dag TedxWoman, zorgt voor 'reshape my future'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl