'Patiënt met diagnose kanker moet ook langs de huisarts'

In Utrecht is een proef begonnen waarbij huisartsen een belangrijke rol krijgen bij de voorbereiding op de behandelingen van kankerpatiënten. Patiëntenvereniging Levenmetkanker hoopt dat de zorg voor patiënten daardoor verbetert.

Frank Schots, die in 2012 te horen kreeg dat zijn kanker niet meer behandeld kan worden, vindt het een goed initiatief. "Ik had echt ontzettend veel vragen en die werden niet altijd beantwoord door de specialist", zegt hij. Gesprekken met een oncoloog zijn volgens hem voorbij voordat je het doorhebt. 

Omdat hij maar weinig met de specialist sprak, zocht hij zelf naar antwoorden op het internet. Volgens vereniging Levenmetkanker zijn er veel meer patiënten die net als Schots met vragen achterblijven. Het komende jaar moeten huisartsen in Utrecht die beantwoorden. 

150 patiënten

De huisarts gaat volgens Levenmetkanker patiënten vooral informeren over de gevolgen van behandelingen voor het sociale leven. Ze vertellen bijvoorbeeld of de patiënt de behandelingen kan combineren met werk. "De huisarts en oncoloog gaan niet in elkaars vaarwater zitten", benadrukt een woordvoerder. 

Aan de proef doen 150 patiënten mee. De helft van hen wordt behandeld op dezelfde manier als Frank Schots de afgelopen jaren. De andere helft wordt na de diagnose verwezen naar de huisarts. 

Over een jaar wordt bekeken wat de patiënten van de nieuwe zorg vinden en hoe de samenwerking tussen de huisarts en de oncoloog verloopt. Het UMC Utrecht, het Diakonessenhuis en het Antonius Ziekenhuis doen mee aan de proef. 

STER reclame