AFP
NOS Nieuws

President Burundi ontslaat ministers

President Nkurunziza van Burundi heeft vijf dagen na de mislukte couppoging zijn ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Handel ontslagen. Een woordvoerder van de president zegt tegen Reuters dat er geen verklaring komt. "Hij heeft de macht om ministers te ontslaan", is het enige dat de woordvoerder wilde zeggen.

De minister van Defensie wordt vermoedelijk medeverantwoordelijk gehouden voor de mislukte couppoging van vorige week. De minister zei eerder dat het leger neutraal zou blijven in de discussie over Nkurunziza, maar vorige week probeerden generaals een staatsgreep te plegen.

De generaals waren het niet eens met het besluit van president Nkurunziza om zich voor een derde termijn verkiesbaar te stellen. Presidenten mogen volgens de grondwet maximaal twee zittingstermijnen aan de macht blijven.

Cholera

Het besluit van Nkurunziza leidt al weken tot ongeregeldheden in Burundi. Bij het neerslaan van protesten zijn in de hoofdstad Bujumbura meer dan twintig mensen om het leven gekomen. Meer dan 100.000 Burundezen zijn hun land ontvlucht uit vrees voor totale chaos in het land.

De meesten zijn uitgeweken naar buurland Tanzania. In een van de vluchtelingenkampen in Tanzania is cholera uitgebroken. Driehonderd mensen kampen met acute diarree, meldt de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl