'Inname Ramadi is een flinke opsteker voor IS'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

0630 Ramadi

De inname van de Iraakse stad Ramadi door IS-strijders is een gevoelige klap voor de Iraakse regering en een flinke opsteker voor IS. "Het wordt nu veel moeilijker om de provincie Anbar te heroveren op IS", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn.

"De val van Ramadi is vooral psychologisch een gevoelige nederlaag. In het noorden is IS teruggedrongen door de Koerden en Tikrit is door sjiitische milities heroverd. Maar hier laat IS zien dat het nog lang niet is verslagen, dat het nog relatief eenvoudig zo'n grote stad kan innemen", zegt Van Hoorn.

"IS heeft nu Anbar grotendeels in handen. Ze hebben Fallujah al in bezit en alle hoofdwegen, waaronder die naar Bagdad. Dus de strijd zal op zijn minst langer duren."

Vermoord

Meer dan 500 burgers en soldaten zijn de afgelopen dagen omgekomen en zeker 8000 mensen zijn op de vlucht geslagen. Het overgrote deel van de inwoners van Ramadi, zo'n 114.000 mensen, was vorige maand al gevlucht. Volgens lokale autoriteiten heeft IS in het gebied op grote schaal militairen en burgers vermoord.

Vooral voor de soennitische stammen is de val van Ramadi zuur. Van Hoorn: "Zij zijn teleurgesteld. Zij hielpen de Iraakse troepen in Ramadi maar hebben meermaals gevraagd om meer manschappen en meer en zwaardere wapens. Die kwamen echter niet. En zelfs speciale eenheden van het Iraakse leger kozen de afgelopen dagen in Ramadi het hazenpad."

Sjiieten

De Iraakse premier Abadi heeft nu sjiitische milities opgeroepen om de strijd om Ramadi aan te gaan. Zij zijn beter getraind en beter bewapend dan de soennitische milities. De eerste versterkingen zijn volgens Van Hoorn al aangekomen. 

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry zei vandaag tijdens een staatsbezoek aan Zuid-Korea ervan overtuigd te zijn dat Ramadi de komende weken weer op Islamitische Staat wordt heroverd. "IS is elders teruggedrongen en dat gaat ook hier gebeuren."

STER Reclame