Sjuul Paradijs bij de redactie van De Telegraaf
NOS Nieuws

'Het rommelt al maanden bij De Telegraaf'

Het luide verzet van Sjuul Paradijs tegen de plannen van de directie van moederbedrijf TMG heeft de Telegraaf-hoofdredacteur de kop gekost. Die conclusie trekt Piet Bakker, lector massamedia en digitalisering aan de Hogeschool Utrecht, na het opstappen van Paradijs.

"Hij was de kapitein op het schip, maar de directie wil zelf veel meer te zeggen hebben over wat er met de krant gaat gebeuren en in dat plaatje paste hij niet", zegt Bakker.

Het rommelt volgens Bakker al maanden tussen de directie en de hoofdredactie. "Er is een machtsstrijd gaande: de directie wil de macht van de hoofdredactie beperken."

Opsplitsen krant

In de nieuwe plannen, die vorige maand uitlekten, zouden katernen zoals De Financiële Telegraaf, Sport, Vrouw en Privé worden losgekoppeld van De Telegraaf. Die rubrieken vallen dan onder een directeur en dus niet meer onder de verantwoordelijkheid van de hoofdredacteur.

Dat zag Paradijs, en met hem de meerderheid van de redactie, niet zitten. Bakker: "Er is kennelijk groot verzet. Ze moesten eerst van Paradijs af, als leider van dat verzet. Maar er zullen er nog veel meer volgen."

Volgens Annabel de Winter van journalistenvakbond NVJ vreest de redactie voor de eigen onafhankelijkheid om de inhoud van de krant te kunnen bepalen. In de plannen "zou de hoofdredactionele verantwoordelijkheid niet meer gewaarborgd zijn. Ook anderen, buiten de redactie en de hoofdredactie, zouden zich dan kunnen bemoeien met de inhoud van onderdelen van de krant".

Lector Piet Bakker ziet niet in hoe de splitsing van de basiskrant en de rubrieken zal bijdragen aan het bedrijfsresultaat. "De directie heeft nog helemaal geen concrete invulling gegeven aan de plannen. Het wordt een veel commerciëlere organisatie, maar hoe die scheiding zal bijdragen aan de resultaten van TMG, hoe ze meer lezers of reclame-inkomsten zouden krijgen, dat is nooit duidelijk gemaakt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl