Een vrijwilliger vlagt bij een voetbalwedstrijd van een jeugdelftal ANP

Betere screening vrijwilligers nodig

time icon

Het ministerie van Justitie begint vandaag een campagne om clubs ertoe te bewegen hun vrijwilligers beter te screenen om seksueel overschrijdend gedrag tegen te gaan.

Staatssecretaris Dijkhoff lanceert de campagne vanmiddag in Barendrecht, in het bijzijn van twee voormalige topsporters: oud-zwemster Inge de Bruin en oud-zeilster Lobke Berkhout. Dat gebeurt in het Inge de Bruin Sportfondsenbad.

De campagne is gericht op sportclubs en organisaties die werken met minderjarigen of mensen met een verstandelijke handicap. Om seksueel misbruik door vrijwilligers te voorkomen kunnen clubs sinds 1 januari gratis een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) van vrijwilligers aanvragen, maar dat gebeurt nog te weinig. Dijkhoff wil de clubs stimuleren vooral zo'n verklaring aan te vragen.  

Verklaring Omtrent Gedrag

De VOG's kunnen worden aangevraagd bij het ministerie van Justitie. De screeningsdienst van het ministerie bekijkt of iemand in het verleden een strafbaar feit heeft begaan dat van belang is voor het vrijwilligerswerk dat hij of zij doet of van plan is te gaan doen.

Clubs kunnen ook een vertrouwenspersoon aanstellen of duidelijke omgangsregels opstellen om grensoverschrijdend gedrag voor te zijn of aan te pakken. 

STER Reclame