Hakim Ziyech

Ziyech leidt FC Twente langs sc Heerenveen

FC Twente heeft een teleurstellend seizoen afgesloten met een 3-1 zege bij sc Heerenveen, dat op zijn beurt de play-offs om Europees voetbal ingaat.

Ondanks de absentie van de topscorer Mark Uth had Heerenveen de bal er al na 21 seconden in liggen. Er was nog geen Twentenaar aan de bal geweest toen Henk Veerman, de vervanger van de geblesseerde Duitse spits, zijn eerste basisplaats in de eredivisie bijna bekroonde met een treffer. Zijn inzet dreigde voorlangs te gaan, maar Luciano Slagveer reageerde alert en schoof de bal vanuit een moeilijke hoek alsnog in het doel.

Na dat snelste doelpunt in de eredivisie van deze jaargang volgde een vermakelijke eerste helft met kansjes over en weer. De paal voorkwam de 2-0 van Sam Larsson, die eerst behendig een tegenstander had uitgekapt alvorens een bekeken schuiver af te leveren.

Hoofdrol Ziyech

Na rust probeerden beide ploegen er nog wel wat van te maken, maar veel lukte er aanvankelijk niet. Tot de 72ste minuut. Hakim Ziyech stond eerst aan het eind van een fraaie Twentse aanval over links en knalde een minuut later met een verwoestend schot de 1-2 binnen. Met die twee treffers kwam de middenvelder op elf competitiedoelpunten, waarmee hij de op de bank begonnen Luc Castaignos afloste als clubtopscorer.

Luttele minuten later was de voormalige Heerenveen-speler zelfs dicht bij een hattrick, maar doelman Kristoffer Nordfeldt wist de bal uit de verre hoek te tikken. Uit de hoekschop, genomen door Ziyech, slaagde de net ingevallen Orlando Engelaar erin de marge met een kopbal alsnog te verdubbelen: 1-3. Het was voor Ziyech al zijn zestiende assist van het seizoen.