De Feyenoord-spelers druipen af na de nederlaag bij PEC Pro Shots

Feyenoord is er niet in geslaagd de derde plaats en daarmee directe plaatsing voor de Europa League vast te houden. De Rotterdammers werkten zich bij PEC Zwolle uit de naad, maar kwamen aanvallend veel tekort. Het geduldige en onverzettelijke PEC deed in eigen huis meer dan zijn sportieve plicht: 3-0.

Feyenoord, met in het hart van de defensie niet Terence Kongolo, maar routinier Joris Mathijsen, startte zichtbaar nerveus. De thuisploeg zette behoorlijk druk en werd als eerste gevaarlijk. Maikel van der Werff schoot uit een hoekschop in de vijfde minuut bij de verre paal in het zijnet.

Gemiste kans Boëtius

Jean-Paul Boëtius had daarna een mislukt seizoen in een klap goed kunnen maken. Zijn prima schot ging via de buitenkant van de paal over de achterlijn. De Rotterdammers speelden in de openingsfase traag, maar namen gaandeweg de eerste helft wel het initiatief over.

Veel kansen leverden de aanvalspogingen niet op. Lex Immers kwam tot tweemaal toe in een positie die perspectief bood, maar de middenvelder vond de weg naar het doel niet. PEC leunde achterover en probeerde er af en toe op de counter snel uit te komen. Ook dat leverde tot aan de rust nauwelijks gevaar op.

Simpele één-twee

Na de teleurstellende eerste helft probeerde Feyenoord een tandje bij te schakelen. Boëtius kreeg op aangeven van Colin Kazim-Rcichards een schietkans, maar produceerde een afzwaaier. Vervolgens ging het achterin mis.

Kenneth Vermeer pakte knap een schot van Ryan Thomas, maar was in de volgende aanval kansloos. Mathijsen liet Rienstra bij een simpele één-twee door het centrum lopen, waarna de middenvelder de bal rustig binnen schoof.

Alles-of-niets

Coach Fred Rutten had geen andere keus meer dan alles-of-niets te gaan spelen. Anass Achahbar kwam erin, Mathijsen mocht gaan douchen. Even later bracht hij ook Elvis Manu nog voor de fletse Jens Toornstra. Achterin zwaaide de deur wijd open, maar doordat opnieuw Thomas, Trent Sainsbury en Jesper Drost net misten, mochten de Rotterdammers blijven hopen.

Die hoop werd in de 71ste minuut definitief de bodem ingeslagen. Rick Karsdorp gaf Thomas een duw. Rood en een strafschop, luidde het logische oordeel van arbiter Bas Nijhuis. Tomás Necid ramde snoeihard door het midden raak.

Play-offs

Een treffer van Drost werd onterecht afgekeurd wegens buitenspel, maar de 3-0 (Necids tweede) volgde in de slotminuut alsnog. Feyenoord eindigt als vierde en moet net als de Zwollenaren (zesde) via de play-offs een ticket voor Europa zien te bemachtigen.

STER reclame