ANP

Het Rijksmuseum heeft de European Museum of the Year Award gewonnen. Het Amsterdamse museum kreeg de prijs toegekend tijdens een ceremonie in de Schotse stad Glasgow. 

De prijs voor het Europese museum van het jaar wordt toegekend door The European Museum Forum, een organisatie die valt onder de Raad van Europa. Elk jaar komen musea in aanmerking die zijn vernieuwd, uitgebreid of in de twee voorafgaande jaren geopend.

Het Rijksmuseum opende in 2013 zijn deuren nadat het ruim negen jaar gesloten was geweest vanwege een grote renovatie. De jury van The European Museum Forum bejubelt onder meer de nieuwe indeling van het museum, de "adembenemende restauraties van de muurschilderingen", het Aziatische paviljoen, de meertalige informatie voor bezoekers en de website. 

Trofee

Behalve de titel krijgt het Rijksmuseum ook de EMYA-trofee voor een jaar in bruikleen. Die trofee is het kunstwerk The Egg van de Britse beeldhouwer Henry Moore. 

De laatste keer dat de European Museum of the Year Award naar Nederland ging, was in 2005. Toen ging het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem met de titel aan de haal.

STER reclame