Kunstenaar Selwyn Senatori en actrice Victoria Koblenko sluiten de borstkankermaand af op de Affordable Art Fair ANP

Verzekeraars gaan onderzoeken of mensen die borstkanker hebben gehad en genezen zijn verklaard, makkelijker een levensverzekering kunnen afsluiten. Voor ex-kankerpatiënten is het in veel gevallen ingewikkeld zo niet onmogelijk om een levensverzekering af te sluiten. 

Lukt het wel, dan betalen ze vaak een veel hogere premie dan anderen. Voor mensen die geen levensverzekering kunnen afsluiten, is het lastig om een huis te kopen of een bedrijf op te richten.

Directeur Richard Weurding van het Verbond van Verzekeraars zei in het tv-programma Kassa dat de verzekeraars inmiddels een verantwoordelijkheid voelen om "de verzekerbaarheid te vergroten". Bij borstkanker is de kans op genezing vrij groot en zijn er veel recente gegevens. Daarom wordt voor deze groep ex-patiënten nu geprobeerd nieuwe risicomodellen te maken.

Verouderde cijfers

Is dat een succes, dan volgen mogelijk ex-patiënten met andere vormen van kanker. Volgens Weurding moeten verzekeraars twintig tot dertig jaar vooruitkijken. 

De belangenvereniging Levenmetkanker zegt dat de verzekeraars met verouderde cijfers werken. Die cijfers zouden niet de vooruitgang weerspiegelen die is geboekt bij het genezen van kanker. Er zijn nu zo'n 500.000 ex-patiënten en dat aantal zal alleen maar toenemen, aldus de vereniging. 

Levenmetkanker stelt voor om mensen die vijf jaar of langer genezen zijn van kanker te behandelen als ieder ander. Ook wil de vereniging dat de premie voortaan wordt bepaald op basis van de recentste statistieken.

STER reclame