Europese Spelen naar Nederland

Nederland mag in 2019 de tweede editie van de Europese Spelen organiseren. De ledenvergadering van de Europese Olympische Comités (EOC) heeft zaterdag in het Turkse Belek besloten de organisatie van het evenement aan Nederland toe te wijzen. Nederland was de enige kandidaat, maar heeft nog geen definitieve keuze gemaakt of het de organisatie ook op zich gaat nemen.

Overheden moeten nog beslissen over steun

Eerder stemde de ledenvergadering van sportkoepel NOC*NSF in met de kandidatuur onder strikte voorwaarden. Bij de financiering van het evenement, dat een begroting kent van 125 miljoen euro, moet de steun van de overheden nog geregeld worden. Voor 28 juni moet duidelijk worden of het ministerie van VWS, de provinciale en de gemeentelijke overheden bereid zijn mee te helpen om het kostenplaatje dekkend te krijgen. Grote gemeentes als Utrecht en Rotterdam gaven al eerder aan dat ze geen financiële bijdrage willen leveren. 

'We zijn een stap dichterbij, maar we moeten nog wel wat stappen zetten'

"Wij zijn blij met het vertrouwen dat de leden van de EOC hebben uitgesproken in hun bestuur en in NOC*NSF om toe te werken naar het in Nederland organiseren van de Europese Spelen van 2019. Ik ben er nu na deze uitspraak van het EOC nog meer van overtuigd, dat we met ons idee om deze Europese Spelen samen met een flink aantal gemeenten, provincies, sportbonden, de rijksoverheid en het bedrijfsleven te organiseren, op de goede weg zijn", zegt directeur Gerard Dielessen van NOC*NSF.

De eerste Europese Spelen vinden van 12 tot en met 28 juni in Bakoe (Azerbeidzjan) plaats.

STER reclame