Een buk-raket
NOS Nieuws

'Nieuw bewijs over Russische eenheden die Buk leverden'

Een internationaal onderzoekscollectief heeft nieuwe bewijzen gevonden dat Rusland het Buk-raketsysteem heeft geleverd waarmee vlucht MH17 is neergehaald. De onderzoeksjournalisten van Bellingcat hebben details bekendgemaakt over de legereenheden die betrokken waren bij het transport van de Buk en zegt enkele namen te kennen van chauffeurs.

De onderzoekers, allemaal vrijwilligers, hebben op sociale media naar nieuwe aanwijzingen gezocht en vonden onder meer foto's en berichten op het Russische Facebook, Vkontakte.

Transportbataljon

Bellingcat schrijft in een rapport dat twee transporteenheden van het Russische leger betrokken waren bij het transport van militaire voertuigen en het Buk-systeem naar de grens met Oekraïne. Het zijn het tweede transportbataljon van de 69ste Bijzondere Logistieke Brigade en een eenheid uit Moskou van het 147ste transportbataljon.

De onderzoekers noemen de namen van vier chauffeurs, die mogelijk het Buk-raketsysteem naar de grens met Oekraïne hebben gebracht. Op internet zijn bijvoorbeeld foto's gevonden van de chauffeurs die bij hun vrachtwagens staan.

Bellingcat heeft alle informatie doorgegeven aan het internationale team dat het strafrechtelijk onderzoek doet naar het neerhalen van MH17.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl