Brandweerman bij een bus die in brand is gestoken
NOS Nieuws

Onrust en rellen in sloppenwijken Rio

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

  • Marc Bessems

    Correspondent Latijns-Amerika

Door correspondent Marc Bessems

Bewoners van een sloppenwijk in het centrum van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn slaags geraakt met de ME. Ze protesteren al de hele dag tegen de politie. Vrijdagmorgen staken de bewoners twee bussen in brand en 's avonds probeerden ze een toegangsweg tot de favela te blokkeren.

De betogers zijn woedend omdat twee mannen uit de favela zijn vermoord. De buurtbewoners verdenken de politie van de moord.

Een dag eerder gingen elders in de stad ook al vijf bussen in rook op na een politie-actie in een andere favela.

Moederdag

Het is al dagen erg onrustig in Rio. Rivaliserende drugsbendes strijden om de macht in een aantal favelas in het centrum. Daarbij zijn tot nu toe zeker tien mensen omgekomen.

Een politiewoordvoerder zegt dat de strijd is opgelaaid nadat een beruchte bendeleider niet terugkeerde naar de gevangenis na een verlof voor Moederdag.

Vanwege het geweld heeft de politie het aantal operaties in delen van de stad opgevoerd. Dat maakt pijnlijk duidelijk hoe onveilig Rio nog is, ruim een jaar voor het begin van de Olympische Spelen.

'Pacificatie'

Het geweld vindt plaats in favelas die zijn ‘gepacificeerd’. Met het oog op het wereldkampioenschap voetbal van vorig jaar en de Olympische Spelen van 2016 proberen de autoriteiten het geweld in de beruchte sloppenwijken van Rio onder controle te krijgen.

Sinds 2008 zijn tientallen sloppenwijken eerst ‘schoongeveegd’, waarna er een permanente politiepost werd gevestigd. Maar die zogenoemde ‘pacificatie’ staat onder steeds grotere druk.

Verdwaalde kogel

Bewoners zeggen dat de drugsbendes niet zijn verdwenen en klagen over excessief geweld door agenten. Gemiddeld schiet de Braziliaanse politie elke dag vijf mensen dood. Vorige maand kwam in Rio de Janeiro bijvoorbeeld een 10-jarig jongetje om het leven door een verdwaalde politiekogel.

Ondanks alle kritiek is de ‘pacificatie’ volgens de autoriteiten een succes. Eerder deze week maakte de politie bekend dat het aantal moorden in ‘gepacificeerde’ favelas tussen 2008 en 2014 met maar liefst 65% zou zijn gedaald.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl