EPA

Dzjochar Tsarnajev heeft de doodstraf gekregen voor het plegen van de bomaanslag bij de marathon van Boston, in 2013. Vorige maand werd hij al schuldig verklaard op alle dertig punten van de aanklacht, maar het duurde lang voordat er eensgezindheid was over de straf: levenslang of de doodstraf.

Massachusetts, waarin Boston ligt, is een progressieve staat die de doodstraf al lang geleden heeft afgeschaft, maar de zaak is behandeld door een federale rechtbank. Kort na de aanslag zei de toenmalige minister van Justitie Eric Holder dat hij voor de zwaarste eis was. Hij is persoonlijk tegen de doodstraf, maar in dit geval moest die kunnen worden opgelegd, vond hij.

Voor het opleggen van de doodstraf was een unaniem oordeel van de jury nodig. Als de twaalf leden het niet eens zouden zijn geworden, zou Tsjarnajev automatisch levenslang hebben gekregen. Hij hoorde het doodvonnis onbewogen aan.

Dzjochar Tsarnajev AFP
NU22 Tsjarnajev

Massavernietigingswapens

Bij de schuldigverklaring werden de snelkookpan-bommen die hij bij de aanslag gebruikte, gezien als massavernietigingswapens. Tsarnajev en zijn broer doodden er drie mensen bij de finish van de marathon mee en later werd een politieman doodgeschoten tijdens de vlucht van de broers. Bij de dubbele bomaanslag raakten meer dan 250 mensen gewond.

De advocaat van Tsarnajev zei tijdens de rechtszaak dat haar cliënt sterk was beïnvloed door zijn oudere broer Tamerlan, maar het OM zei dat alles erop wees dat de broers, die van Tsjetsjeense afkomst zijn, gezamenlijk waren opgetrokken. Ze pleegden de aanslagen uit wraak voor de Amerikaanse oorlogen in islamitische landen als Irak en Afghanistan. 

Ook de jury geloofde niet dat Dzjochar handelde onder druk van zijn broer. 

Klopjacht

Vier dagen later probeerden de broers Boston te ontvluchten, omdat de politie inmiddels jacht op hen maakte. Tamerlan werd in een vuurgevecht doodgeschoten, maar Dzjochar kon wegkomen. Na een klopjacht met duizenden agenten werd hij gevonden en gearresteerd in een voorstad van Boston, waar hij zich had verborgen in de kajuit van een boot.

Tsjarnajev is de eerste terrorist die in de VS de doodstraf krijgt, sinds Timothy McVeigh voor de bomaanslag in Oklahoma in 1995.

Of het tot een snelle uitvoering van het doodvonnis komt is de vraag. "De verdediging vindt dat hij geen eerlijk proces heeft gehad omdat de zaak heeft gediend in de staat waar Boston ligt", zegt correspondent Arjen van der Horst. "De jury zou daarmee niet onbevooroordeeld zijn." Er is dus een grote kans dat Tsarnajev in hoger beroep gaat.

STER reclame