EPA
NOS Nieuws

Premier Bettel van Luxemburg trouwt met zijn vriend

De Luxemburgse premier Xavier Bettel is vandaag getrouwd met zijn vriend Gauthier Destenay. Hij is daarmee de eerste regeringsleider in de EU die trouwt met iemand van dezelfde sekse.

Buiten de Europese Unie ging alleen premier Johanna Sigurdardottir van IJsland hem voor. Zij trouwde in 2010 met haar partner, met wie ze al jaren samenwoonde.

Sinds 1 januari

De Luxemburgse premier woont ook al jaren samen met zijn partner. Hij kon nu officieel trouwen, omdat het Luxemburgse parlement vorig jaar instemde met het homohuwelijk en de mogelijkheid voor homo-stellen om kinderen te adopteren. Sinds 1 januari is het huwelijk voor partners van hetzelfde geslacht toegestaan in Luxemburg.

De Luxemburgse premier is getrouwd met zijn vriend

Bettel is een 42-jarige advocaat en de leider van de liberale Demokratische Partij. Die vormt samen met de socialisten in Luxemburg de regering. Zijn kabinet is het eerste zonder de christen-democraten, die in het conservatieve Luxemburg 34 jaar lang aan de macht waren.

Zijn partner Destenay is architect. Hij verscheen al bij verschillende officiële gelegenheden aan de zijde van Bettel.

Privé en diskreet

Bettel heeft nooit geheimzinnig gedaan over zijn homoseksualiteit, maar had voor zijn trouwerij laten weten dat hij die graag privé en discreet wilde houden. Toch zette hij vandaag een foto van zichzelf en zijn Belgische man op zijn Twitter-profiel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl