De driedaagse staking van het personeel van TNT is begonnen. Gisteravond legden de postbodes hun werk neer. De directie van TNT noemt de staking "onverantwoord" en zegt dat de actie er juist toe kan leiden dat het bedrijf nog verder moet inkrimpen.

Het postbedrijf heeft dinsdag nog aangeboden aan om het aantal gedwongen ontslagen van ruim 3000 met 300 te verminderen, maar de leden van twee vakbonden gingen daarmee niet akkoord.

Verdeeld

De bonden zijn onderling verdeeld over de staking. FNV en CNV steunen de actie, maar BVPP, de op één na grootste bond, vindt dat staken geen zin heeft. De nieuwe staking duurt tot vrijdagavond 23 uur. Tot die tijd brengen de postbodes van TNT geen post rond.

De leden van Akvakabo FNV vinden dat TNT meer kan en moet doen voor de duizenden mensen die een uitkering in het vooruitzicht hebben. "Vooral bij de pakketservice moet volgens onze leden nog ruimte zitten om meer banen te creëren", zei Abvakabo FNV-bestuurder Peter Wiechmann.

Gisteren waren de vakbonden uitgenodigd om met TNT te onderhandelen, maar dat leverde niets op.

Teleurgesteld

"Wij zijn teleurgesteld als je kijkt naar onze inzet en de inspanningen die we al gedaan hebben", zei TNT-directeur Pieter Kunz in het Radio 1 Journaal. "De grens is bereikt en dat hebben we duidelijk gemaakt. Dit is het, er is niet meer te halen."

Kunz zei dat de staking slecht is voor het bedrijf en slecht voor de mensen, want klanten stappen nu al over naar concurrenten. TNT was het liefst samen met de bonden naar Den Haag gegaan om de liberalisering van de postmarkt aan te kaarten. Die is er volgens Kunz mede de oorzaak van dat TNT moet reorganiseren. "Wij vinden dat de overheid daar ook een verantwoordelijkheid heeft, maar nu wordt het weer ieder voor zich in plaats van gezamenlijk naar Den Haag."

November

Het is niet de eerste keer dat de postbodes hun werk neerleggen. Eind november stopten ze twee dagen met werken, eerder die maand werd er ook al een dag gestaakt. Toen was er een manifestatie in Den Haag.

STER reclame