NOS Nieuws

Drugstesten werknemers grijs gebied

Bedrijven komen steeds vaker voor de vraag te staan of ze werknemers moeten testen op drugs.

Sommige werkgevers hanteren een strikt beleid, zoals Shell dat in Moerdijk werknemers van een ingehuurde aannemer controleerde. Zeker zestig zakten voor de test en mogen niet meer voor Shell werken. Veel andere werkgevers hebben hier niet of nauwelijks een beleid voor.

"Het is een grijs gebied", zegt Douwe Martijn Vossema van Sanelco, een bedrijf dat onder meer drugstesten levert. "Er is veel geheimzinnigheid. Vaak komt een bedrijf pas in actie als er iets misgaat."

Drugsgebruik bij werknemers kun je niet verbieden, zegt Vossema. "Een zerotolerancebeleid komt er nooit. Maar bedrijven moeten uit oogpunt van goed werkgeverschap letten op veiligheid."

Steekproeven

"De betrouwbaarste test is een urinetest, maar die kan sporen aantonen op een moment dat de persoon al lang niet meer onder invloed is."

De test moet dan ook passen bij het beroep, zegt Vossema. "Als je altijd beschikbaar moet zijn, bijvoorbeeld in het leger, is het een ander verhaal dan wanneer je bloemist bent."

Het testen van personeel kan op gespannen voet staan met de privacy. Vossema: "De wetgeving biedt niet altijd houvast. Vraag is ook of je iedereen moet testen of dat je steekproeven uitvoert. En dan moet je weer oppassen dat je niet discrimineert."

Piloot

En dan nóg zijn testen niet waterdicht. Wanneer iemand op maandagochtend wordt gecontroleerd en maandagavond weer blowt, kan hij dinsdag onder invloed op zijn werk verschijnen. "Het is niet anders dan in het verkeer; hoeveel mensen rijden niet te hard, maar lang niet iedereen wordt betrapt."

Voor niet alle bedrijven en beroepen is het even urgent om te testen of een werknemer onder invloed naar zijn werk gaat. "Er is natuurlijk een verschil tussen een piloot en iemand die in een bakkerij achter de toonbank staat. En een schilder met twee werknemers zal er geen geld in steken."

Bedrijfsongeluk

Maar zelfs bedrijven die hiervoor regels hebben, hoeven die niet altijd toe te passen. "Als een cocaïnegebruiker goed functioneert, wil zijn baas hem misschien helemaal niet kwijt, hoewel hij onder invloed kan zijn."

Volgens Vossema is niet bekend of er ooit wel eens een bedrijfsongeluk is gebeurd als gevolg van werknemers die onder invloed waren. "Dat wordt niet bijgehouden, maar het is vast wel eens gebeurd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl