Warmtetherapie voor zieke kastanjebomen
- NOS
Veel kastanjebomen in Nederland zijn ziek - NOS
Volgens celbioloog André van Lammeren (links) is een bacterie de boosdoener - NOS
Warmtetherapie moet de bomen genezen - NOS
De bomen worden verwarmd door een slang met warm water en daarna ingepakt
Door verslaggever Marc-Robin Visscher
In Nederland staan ongeveer 200.000 kastanjebomen en de helft daarvan is ziek. Ze lijden aan de zogenoemde kastanjebloedingsziekte. Uiteindelijk gaan de bomen daar dood aan. De Wageningen Universiteit presenteert een oplossing: warmtetherapie.
"Wij willen de bomen in onze gemeente graag behouden", zegt Patricia van Wolferen van de gemeente Wijchen. "In de afgelopen tien jaar hebben we 40 procent van onze kastanjebomen moeten rooien."
Het vervangen van een boom kost al gauw 1500 euro. De gemeente Wijchen telt 250 kastanjebomen, waardoor de kosten flink kunnen oplopen.
Uiteindelijk bleek een bacterie de boosdoener.
"Lange tijd werd gedacht dat de bloedingsziekte wordt veroorzaakt door een oömyceet (een pseudo-schimmel) maar daar was ik niet zo zeker van", vertelt celbioloog André van Lammeren. "Uiteindelijk bleek een bacterie de boosdoener."
Die bacterie zit in de bast van de boom en verstoort de sapstroom naar de wortels. Aan de buitenkant van de boom komen "wonden" waaruit donkerbruin vocht komt. Uiteindelijk gaat de kastanjeboom dood aan deze bacteriële infectie.
Op deze manier hopen we onze mooie waardevolle bomen te kunnen behouden.
In het laboratorium kwam Van Lammeren erachter dat de bacterie niet tegen warmte kan: boven 39 graden Celsius legt hij het loodje. "Wij denken dat we door middel van verwarming van de bast de boom kunnen genezen."
De universiteit heeft patent aangevraagd op een methode, waarbij de boom wordt omwikkeld met een slang waardoor warm water wordt gepompt. Een aantal gemeenten, waaronder Wijchen, doet mee aan het experiment.
"We betalen 500 euro per boom. Dat is voor ons een aanzienlijke kostenbesparing", stelt Van Wolferen. "En op deze manier hopen we onze mooie waardevolle bomen te kunnen behouden."