Het Shell-terrein in Moerdijk

Drugstest bij Shell Moerdijk: zestig werknemers naar huis

Shell Moerdijk heeft tientallen werknemers van een aannemersbedrijf naar huis gestuurd, nadat ze tegen de lamp waren gelopen bij een drugstest. In hun urine werden sporen aangetroffen van cannabis.

De FNV bevestigt dat er zestig tot zeventig mensen zijn weggestuurd.

Op het terrein van Shell in Moerdijk werken momenteel duizenden extra arbeidskrachten om de schade te herstellen van de brand van vorig jaar.

Drugshonden

Om de veiligheid op het terrein te bevorderen, liet Shell twee drugscontroles uitvoeren. Drugshonden stonden bij de poort. Wie eruit werd gepikt, moest een urinetest laten doen.

"Voor Shell heeft veiligheid de hoogte prioriteit. Daarom voeren we een strikt beleid dat het gebruik van alcohol of verdovende middelen door medewerkers verbiedt", zegt Shell in een verklaring. Volgens de FNV had het bedrijf concrete aanwijzingen dat er drugs werden gebruikt.

Geen ontslag

Volgens de FNV zijn vooral werknemers uit Oost-Europa betrapt op drugsgebruik. Ze zijn niet ontslagen, maar mogen niet meer het terrein op.

De vakbond heeft er begrip voor dat de testen zijn uitgevoerd, maar betwijfelt of de juiste methode is gebruikt. "De politie gebruikt in het verkeer speekseltesten", zegt FNV-onderhandelaar Egbert Schellenberg. "Die testen zijn beter. Bij een urinetest kun je zien of iemand de afgelopen dagen gebruikt heeft, maar niet of ze op dat moment onder invloed zijn."

Shell zegt dat Europese richtlijnen zijn gehanteerd bij de testen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl