AFP
NOS Nieuws

Generaals Burundi opgepakt voor staatsgreep

In Burundi is de leider van de staatsgreep van gisteren, generaal Niyombare, opgepakt. Eerder vandaag werden al drie andere generaals aangehouden voor betrokkenheid bij de poging tot een staatsgreep. Een van hen is ex-minister Ndayirukiye van Defensie, zegt een woordvoerder van de president.

Niyombare was aanvankelijk spoorloos, nadat duidelijk was geworden dat de couppoging was mislukt. Hij liet weten dat hij zichzelf zou aangeven, maar uiteindelijk is hij gearresteerd door veiligheidsagenten.

De coupplegers hebben de wapens neergelegd, liet hun woordvoerder vanochtend weten. "We hebben het ministerie van Veiligheid gebeld om te zeggen dat we geen wapens meer hebben." Kort na zijn uitlatingen is de woordvoerder ook opgepakt.

Toespraak

Gisteravond laat liet president Nkurunziza weten dat hij terug is uit Tanzania. Hij is in de hoofdstad Bujumbura en zal later vandaag een toespraak houden over de situatie in het land.

Gisteren riep hij de bevolking op rustig te blijven. Ook zei hij dat de situatie onder controle is en dat de coup is mislukt.

President Burundi terug in eigen land

Onrustig

De situatie in het Afrikaanse land werd gisteren omschreven als onoverzichtelijk en onrustig. Vanochtend was het rustig op straat.

Een generaal probeerde eergisteren een staatsgreep te plegen, maar hij had niet het hele leger achter zich. De president zat bij een top in buurland Tanzania.

Generaal Niyombare was het niet eens met het besluit van de president om zich opnieuw verkiesbaar te stellen, terwijl dat in strijd is met de wet. Presidenten hebben in Burundi maximaal twee zittingstermijnen, maar Nkurunziza wil voor de derde keer een gooi doen naar de macht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl