ANP

Daar waar alles begon voor Normaal, daar stopt de band. Op Hemelvaartsdag in een openluchttheater op het Lochem Popfestival. Precies veertig jaar geleden begon daar voor de boeren-rockband een succesvolle carrière. Vanavond begint daar eveneens de afscheidstour van de boerenrockers. Of zoals ze zelf zeggen: 'het begin van een laatste veldslag.'

Niet alleen Normaal treedt op; het festival wordt geopend door de band King of the World. Daarna spelen Jovink & The Voederbietels en Rowwen Héze. Normaal is als laatste aan de beurt, gevolgd door een groot vuurwerkspektakel.

'Høken' en 'angoan'

Na veertig jaar 'høken' en 'angoan', begrippen die volgens de band 'uit je bol gaan' of 'lol trappen' betekenen, wordt het voor de 68-jarige zanger Bennie Jolink fysiek te zwaar. Jolink kampt al langer met zijn gezondheid en wil zich meer gaan richten op kunstschilderen en het grootvaderschap. 

Normaal, grondlegger van de boerenrock in Nederland, werd in 1973 opgericht door Bennie Jolink en Jan Manschot. Bij oprichting van de band kregen ze van platenmaatschappijen een advies: 'Zing niet in het Achterhoeks als je succes wilt behalen.' 

De Zwarte Cross

Dat deden ze wel, en inmiddels is Normaal een van de meest succesvolle Nederlandse rockbands aller tijden. In 1977 braken ze door met de hit Oerend hard en daarna waren de hits niet meer te stoppen. Drank, dames, feestvieren en motorcrossen in 't Hengelse Zand, een bosrijk gebied in het Gelderse Hengelo. Hét handelsmerk van de band, dat een basis vormde voor het bekende boeren-rockfestival De Zwarte Cross in Lichtenvoorde.

Het optreden in Lochem is niet het allerlaatste optreden van Normaal; de band zal nog tot en met oktober op verschillende plaatsen in het land te zien zijn. 

STER reclame