Het is iedere vier jaar weer een maandenlange tango in de Amerikaanse media: mogelijke presidentskandidaten die zich koket nog niet willen uitspreken over hun plannen. Hillary Clinton gaf vorige maand al duidelijkheid, nu heeft ook haar gedoodverfde rivaal per ongeluk toegegeven dat hij kandidaat is.

Tijdens een vraaggesprek met de pers versprak Jeb Bush zich namelijk. Hoewel hij zich onmiddellijk weer herstelde, lachen journalisten in hun vuistje om de freudiaanse verspreking. 

Op de vraag of Bush de oorlog in Irak anders had aangepakt dan zijn broer George, antwoordde Jeb: "Ik ben kandidaat in 2016 en wij willen ons richten op hoe we - als ik me kandidaat stel - langdurige economische groei kunnen creëren."

Later kwam Bush nog eens terug op zijn verspreking, om duidelijk te maken dat er toch echt nog geen besluit is genomen. "Ik ben officieel nog geen kandidaat. Ik reis door het land om een besluit te nemen, om te kijken of ik genoeg steun heb als ik besluit door te gaan."

Onder vuur

In de Amerikaanse media wordt Bush al behandeld alsof hij kandidaat is. Zo is hij de afgelopen dagen onder vuur komen te liggen over zijn uitspraak dat hij net als zijn broer Irak zou zijn binnengevallen.

"Ik zou de inval hebben goedgekeurd, net als Hillary Clinton overigens. En net als alle anderen die de inlichtingen kregen die men toen had", antwoordde Bush in het interview op de conservatieve zender Fox. 

Enkele dagen later verduidelijkte Bush dat hij de vraag verkeerd had geïnterpreteerd en dat hij praatte over wat hij destijds gedaan zou hebben. Met de kennis van nu gaf hij toe "dat er fouten zijn gemaakt, zoals dat gebeurt in het leven". Hij wilde niet ingaan op de vraag of hij nu de aanval zou goedkeuren, omdat dat een hypothetische vraag is. 

IS

Het verleden van Bush' broer werd ook aangehaald tijdens een gesprek met kiezers in Nevada. Een studente hield hem voor dat het beleid van George W. Bush rechtstreeks had geleid tot het ontstaan van IS. 

"Toen het Iraakse leger werd ontbonden, werden 30.000 mensen werkloos, maar hadden ze wel toegang tot alle wapens. Uw broer heeft IS gecreëerd", zei de studente. 

"Daar zijn we het dan over oneens", riposteerde Bush. "Toen we ons terugtrokken uit Irak was de veiligheid geregeld. Het was een fragiel systeem, maar dat had het sektarische geweld kunnen stoppen."

STER reclame