ANP

De sluiting van de poortjes op station Rotterdam Centraal heeft in twee weken tijd gezorgd voor minder zwartrijders. Volgens de NS zijn sinds de sluiting van de poortjes ruim duizend zwartrijders gepakt en zijn er veel meer treinkaartjes verkocht.

De zwartrijders waren op Rotterdam Centraal uitgestapt en konden niet door de poortjes naar buiten gaan omdat ze bij het begin van hun reis niet waren ingecheckt. Iedereen kreeg een boete van 35 euro plus de ritprijs. 

Er zijn volgens de NS vrijwel geen mensen meer die over de poortjes springen. Kort na de sluiting probeerden zwartrijders op die manier aan een boete te ontkomen of binnen te komen zonder te chippen. Beelden daarvan verschenen al snel op RTV Rijnmond.

Kaartverkoop

Verder zegt de NS dat de kaartverkoop op het nieuwe station van Rotterdam in de afgelopen paar weken flink is gestegen. Voor de sluiting van de poortjes werden dagelijks 2200 losse kaartjes verkocht en dat zijn er nu 3900.   

"Zowel het aantal uitgeschreven boetes als de toename bij de kaartautomaten laat zien dat de poortjes op Rotterdam Centraal doen waarvoor ze bedoeld zijn: zwartrijden tegengaan en zo de veiligheid op stations en in treinen verhogen." 

Eerste grote station

Rotterdam Centraal is het eerste grote station in Nederland waar alle poortjes werden gesloten. Dat gebeurde op 1 mei om een eind te maken aan zwartrijden en de mishandeling van NS-personeel door zwartrijders. 

De meeste mensen die zonder te betalen de trein namen, waren volgens het spoorbedrijf in het weekend uit geweest in Rotterdam en namen 's avonds laat de trein terug naar huis.  

Sinds de sluiting van de poortjes op Rotterdam Centraal zijn ook die op de stations Amsterdam Muiderpoort, Rotterdam Blaak en Utrecht Overvecht gesloten. Eind deze maand zal dat aantal zijn gestegen tot 43 en uiteindelijk zullen reizigers op 82 van de 400 stations alleen de trein kunnen pakken als ze met hun ov-kaart hebben ingecheckt.

Mensen springen over poortjes

STER reclame