EPA

Een groot deel van het land heeft het afgelopen uur te maken gehad met een grote internetstoring bij internetknooppunt Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX). De storing was het gevolg van onderhoudswerkzaamheden. Door de storing waren sites vanuit veel plekken niet of moeilijk te bereiken. 

Een technicus van AMS-IX maakte een fout, waardoor er een loop ontstond in het netwerk. Met als gevolg dat gegevens niet van het ene punt naar het andere punt konden komen en er een storing ontstond.

"We hadden het probleem binnen 10 minuten opgelost", vertelt een woordvoerder AMS-IX. "Vervolgens moeten de partners die zijn aangesloten op ons netwerk hun systemen herstellen. Dat kan langer duren."

Vastlopen

"Wat je onmiddellijk merkt, is dat veel internetverbindingen vastlopen", zegt NOS-techredacteur Rachid Finge. "Als je op internet bijvoorbeeld een website wilt bezoeken, kom je langs allemaal tussenstations, waaronder wellicht ook AMS-IX. Als het knooppunt platligt of slecht bereikbaar is, komt je verzoek om de website te laden nooit op de plaats van bestemming aan en krijg je een foutmelding."

Enorme impact

Volgens hostingprovider Greenhost begon de storing rond 12.20 uur en was de verbinding ongeveer een uur later hersteld. "Het internetverkeer halveerde bij ons", vertelt Douwe Schmidt van Greenhost. "Zover wij hebben kunnen zien, bleef bij AMS-IX zelfs maar 10 procent van het verkeer over. Deze storing had een enorme impact."

Op het moment dat zo'n storing plaatsvindt, heeft het internet even de tijd nodig om een ander netwerk te vinden. "Vaak zie je bij storingen een snelle daling en vervolgens een langzaam herstel."

Belangrijk knooppunt

De AMS-IX beheert het op een na grootste internetknooppunt van de wereld. Een zeer groot deel van het internetverkeer met het buitenland en de gegevensstroom tussen Nederlandse providers wordt via dit netwerk afgehandeld.

STER reclame