Voor dit object heeft het museum een ton over
NOS Nieuws

Nieuwe strategie in grootste kunstroofzaak ooit

Een kwart eeuw na de grootste onopgeloste kunstroof aller tijden vindt een Amerikaans museum het tijd voor een nieuwe strategie. Nadat een beloning van 5 miljoen dollar voor de dertien geroofde werken niets had opgeleverd, looft het museum nu 100.000 dollar uit voor het gestolen object dat het minste waard is.

Het gaat om een ornament van een vlag uit de napoleontische tijd. Het bronzen object van 25 centimeter is vele malen minder waard dan de beloning, maar voor tips over de kunstroof heeft het Gardner Museum in Boston alles over.

500 miljoen dollar

Op 18 maart 1990 wisten de twee daders verkleed als politieagenten het museum binnen te komen met een babbeltruc. Ze bonden de beide bewakers vast in de kelder en gingen er vervolgens vandoor met enkele topstukken uit het museum.

Uit de Dutch Room van het museum werden drie Rembrandts gestolen, waaronder zijn enige zeegezicht, Christus in de storm op het meer van Galilea. Ook verdween Vermeers Het Concert en werken van Degas en Flinck.

De totale buit is 500 miljoen dollar waard. Nog altijd ontbreekt van de daders en de kunstwerken elk spoor.

  • Gardner Museum
    Christus in de storm op het meer van Galilea
  • Gardner Museum
    Het Concert

Trofee?

Mogelijk was het stuk waar nu een nieuwe beloning voor is uitgeloofd slechts bijvangst van de dieven. Misschien is het wel als trofee meegenomen en zijn de daders er minder voorzichtig mee omgesprongen dan met de topwerken.

"Dit is het minst beroemde stuk dat werd gestolen, dus misschien is de eigenaar zich er wel niet eens van bewust dat het is gestolen", zegt het museum. "Omdat het echter zo herkenbaar is, kunnen we makkelijk verifiëren of het om ons eigendom gaat."

Maffia?

Omdat de misdaad is verjaard zullen de daders niet meer gestraft kunnen worden voor de inbraak. Wel zou iemand vervolgd kunnen worden voor het helen of bewaren van de kunst. Tipgevers kunnen rekenen op vertrouwelijkheid, garandeert het museum.

Twee jaar geleden maakte de FBI bekend dat de daders mogelijk werkten voor een Amerikaanse maffiafamilie. Die zou de werken hebben doorverkocht, waarna het spoor doodloopt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl